Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Oorlog en extreem weer bevestigen wederom noodzaak moderne veredelingstechnieken"

De Financial Times berichtte over de voedselproductie in Europa, die door extreem weer en de oorlog in Oekraïne steeds verder onder druk staat. Hendrik Jan ten Cate, lid van de vakgroep akkerbouw en vollegrondsgroente ziet maar één oplossing: "We hebben nieuwe veredelingstechnieken nodig, omdat er een groot gevaar is voor de voedselproductie in Europa." Hij stelt dat als Europeanen in de toekomst Europees voedsel willen eten er moderne gewassen ontwikkeld moeten worden die beter bestand zijn tegen droogte en extreme hitte, zo meldt LTO Nederland.

"LTO Nederland zet zich al jaren in voor betere regelgeving rondom moderne veredelingstechnieken, mits randvoorwaarden in het kader van transparantie en traceerbaarheid geborgd zijn. Moderne veredelingstechnieken kunnen namelijk niet enkel een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid, maar ook aan klimaatadaptie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw. De Europese wet- en regelgeving wat betreft moderne veredelingstechnieken is echter verouderd, iets wat de Europese Commissie vorig jaar april zelf ook vaststelde in een onderzoeksrapport."

De Europese Commissie heeft inmiddels toegezegd met een voorstel te komen die regelgeving voor bepaalde gentechnologieën zal versoepelen. Dit voorstel komt na een jaar waarin wijdverspreide droogte de oogsten in heel Europa bedreigde. De droogte én de oorlog in Oekraïne hebben, in combinatie met hoge energiekosten, de voedselprijzen opgedreven en voor tekorten gezorgd. Pekka Pesonen, secretaris-generaal van LTO’s Europese koepelorganisatie Copa-Cogeca stelt dat de situatie hierdoor veranderd is: "We moeten voldoende voedsel kunnen produceren. Om dit te realiseren moeten we gebruik maken van technologieën die ons tevens in staat stellen om ons aan te passen aan klimaatverandering zonder de biodiversiteit hierbij te bedreigen."

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: