"Het is erg moeilijk om een stabiele productkwaliteit te behouden bij het vervoer van kruiden. We hebben dat probleem opgelost door onze kruiden te bewerken tot essences, die kunnen worden opgeslagen en behandeld als een bewerkt product," zegt Christian Gerig, oprichter van Pinkfarm.
Christian Gerig
Pinkfarm is een indoor farm in St. Gallen, Zwitserland, die natuurlijke plantenextracten produceert via ZipGrow-torens. De essences kunnen eenvoudig worden gebruikt om dranken van consumenten te aromatiseren of worden gebruikt in de farmaceutische en cosmetische sector. Het bedrijf biedt momenteel zes natuurlijke essences om dranken op smaak te brengen: rozemarijn, aardbei, melisse, citroengras, shiso en Ruby Streaks.
Met het oog op de persoonlijke verzorging en de cosmetische sector ontwikkelt Pinkfarm ook exclusieve extracten van edelweiss, arnica en andere bloemen. Verder werkt het bedrijf aan de teelt van Charapita pepers, die tot de duurste pepers ter wereld behoren en waarnaar veel vraag is in de farmaceutische sector. Pinkfarm perfectioneert momenteel de teeltprotocollen voor de exclusieve pepers en verkoopt zijn kleine voorraad aan lokale restaurants.
"Voor persoonlijke verzorgingsproducten kunnen conventionele producten 20 ingrediƫnten bevatten, waarvan er 15 zijn om de producten te stabiliseren. Als we rechtstreeks aan consumenten kunnen verkopen, kunnen we die 15 ingrediƫnten vergeten en klanten een natuurlijke, gezonde formulering aanbieden," zegt Christian.
Van verse kruiden naar extracten - waarom?
Pinkfarm begon als teler van verse basilicum voor lokale markten, maar teelt nu verschillende planten uitsluitend voor de productie van natuurlijke extracten. Waarom de overstap? Zoals Christian uitlegt, was de logistiek van het opslaan en leveren van bewerkte producten veel gunstiger en werden verliezen in verband met logistiek sterk verminderd.
Als Pinkfarm de markt van verse basilicum voorzag, moest het altijd een schatting maken van de consumentenvraag, wat vaak leidde tot overproductie om ervoor te zorgen dat de markten genoeg hadden. En bij verse producten betekent overproductie meer afval en inkomstenverlies.
"Mijn ervaring is dat alle indoortelers in de EU die nog met retailers werken, 30-50% van hun opbrengst verspillen. Ze hebben misschien vraag naar 500 verpakkingen op dinsdag, 1500 op vrijdag, enz. "Met bewerkte producten hebben we veel hogere marges en kunnen we al onze verse kruiden gebruiken. We verspillen niets."
Pinkfarm organiseert wekelijkse shopping shows van de farm, die toegankelijk zijn via de website van het bedrijf. Ook kun je via de website online een afspraak boeken met het Pinkfarm-team.
Voor meer informatie:
Christian Gerig, oprichter
Pinkfarm
[email protected]
pinkfarm.ch