Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Voer geen extra duurzaamheidskeurmerk in, maar bevorder het reeds beproefde EU-biologo"

Ter gelegenheid van de beleidsuitwisseling 'Organics in the future EU Sustainable Food System' hebben de biologische handelaren en verwerkers de Europese Commissie verzocht het algemeen erkende en op beginselen gebaseerde EU-logo voor biologische producten te bevorderen in plaats van een extra duurzaamheidslogo in te voeren dat minder strenge milieupraktijken zou kunnen stimuleren.

De biologische voedsel- en landbouwsector zet zich van oudsher in voor duurzame voeding. Ter gelegenheid van de conferentie 'Organics in the future EU Sustainable Food System' die op 8 november in Brussel plaatsvond, hebben de deelnemers de Europese Commissie aangemoedigd geen duurzaamheidskeurmerk in te voeren zoals aangegeven in het toekomstige 'EU Sustainable Food System'. In plaats van extra labels in te voeren die afhankelijk zijn van gegevens van derden en niet de duurzaamheidsinspanningen van een enkele boer of voedselverwerker kunnen weergeven, zou het toekomstige beleid zich kunnen richten op het reeds beproefde biologische logo dat wordt ondersteund door de EU-biowetgeving.

"De lidstaten en de biologische sector hebben de afgelopen jaren enorme inspanningen geleverd om de erkenning van het biologisch keurmerk te vergroten", aldus Stefan Hipp, voorzitter van OPTA Europe. "Om het doel te bereiken dat in 2030 25% van het landbouwareaal biologisch wordt bebouwd, moeten we duidelijke en ondubbelzinnige signalen afgeven aan consumenten, landbouwers en exploitanten van levensmiddelenbedrijven. Met aanzienlijke politieke steun zullen het biologisch keurmerk en de biologische gemeenschap onverdroten blijven bijdragen aan de ambitie van de EU om van haar voedselsysteem een model van duurzaamheid te maken in alle stadia van de waardeketen."

Aurora Abad, secretaris-generaal van OPTA Europe, zegt het volgende hierover: "Wij hopen dat het toekomstige duurzame voedselsysteem van de EU zich zal laten inspireren door de biologische kenmerken in plaats van concurrerende kenmerken te creƫren. Wij geloven dat de biologische norm een waardevolle basis kan vormen voor de discussies over de criteria die ten grondslag liggen aan het duurzame voedselsysteem. We kunnen bijdragen met onze ervaringen en de lessen die we hebben geleerd van de biologische regeling, die een hoge mate van erkenning en vertrouwen geniet bij de consumenten."

Voor meer informatie: www.opta-eu.org

Publicatiedatum: