Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kas bezocht bij Nederlands bezoek aan Bulgarije

"Kennis en ervaring delen is een manier om vooruit te komen," aldus de Bulgaarse vice-minister van landbouw Georgi Sabev tijdens de Nederlandse tuinbouwmissie tussen 10 en 13 oktober dit jaar. De delegatie bestond uit 14 organisaties uit de publieke en private sector, en werd geleid door Guido Landheer, plaatsvervangend directeur-generaal van het ministerie van LNV. Bij Agroberichten Buitenland verscheen onderstaand verslag.

Na een bezoek van Bulgaren aan Nederland in juli ging Nederland nu die kant op om te kijken in het land dat de ambitie heeft om binnen nu en vijf jaar de eigen binnenlandse AGF-productie te verdubbelen. 

Bezoeken
Tussen 10 en 13 oktober dit jaar was het al zover. Op 11 oktober stond een bezoek aan het Intelifresh congres in Bulgaarse hoofdstad Sofia op het programma. Intelifresh, het grootste congres voor de Bulgaarse groenten- en fruitsector stond dit keer volledig in het teken van de Bulgaars-Nederlandse samenwerking. Vice-minister Todor Dzhikov sprak in een keynote speech over het beschikbare EU-budget uit het herstel- en veerkrachtplan dat Bulgarije uit Brussel ontvangt. En dat dit kansen biedt voor de ontwikkeling van de sector. Daarnaast sprak hij over de steeds grotere uitdagingen waar producenten voor staan. Ook Guido Landheer sprak in zijn speech over deze uitdagingen, en over het belang van samenwerking om die uitdagingen het hoofd te bieden. 

Aansluitend vond een gelegenheid tot match-making plaats: in korte business to business (B2B) ontmoetingen kregen Bulgaarse bedrijven de mogelijkheid om kennis en ideeën uit te wisselen en zich te oriënteren op mogelijke samenwerking.

Samenwerking was ook het thema van de afsluitende tafeldiscussie tussen viceminister Sabev, de Bulgaarse sectororganisaties en aan Nederlandse zijde Plv. DG Guido Landheer en de vertegenwoordigers van de bedrijfsdelegatie. In een presentatie van NLWorks werd uitgelegd hoe zo’n samenwerking eruit zou kunnen zien in het Partners in International Businessmodel (PIB).

Bedrijfsbezoeken
De volgende dag, 12 oktober, bracht de delegatie een aantal bedrijfsbezoeken. In Sofia werd een ambitieuze groenten- en fruitverpakker bezocht. In Plovdiv werd een fruitkweker actief in zowel de glastuinbouw als boomgaarden bezocht. Het voor de Bulgaarse markt vooruitstrevende bedrijf werkt al samen met een aantal Nederlandse bedrijven en zou deze samenwerkingen graag verdiepen en uitbreiden om de uitdagingen van het moment het hoofd te bieden.

Het lunchprogramma werd verzorgd door de Agrarische Universiteit Plovdiv in samenwerking met de Universiteit Wageningen. De universiteiten werken op Europees niveau samen en onderzoeken de mogelijkheden tot verdieping. Bijvoorbeeld in de vorm van een studieprogramma voor Bulgaarse professionals. De delegatie kreeg een rondleiding over de campus en werd ingelicht over de rijke historie van de Bulgaarse groenten- en fruitteelt.

De missie leverde een aantal aanknopingspunten voor eventuele B2B samenwerkingen op. Bovendien schetste het bezoek een goed beeld van de Bulgaarse praktijk. De essentiële basis voor verdere Bulgaars-Nederlandse samenwerking.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: