Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Zacht weer geeft zachte daling gasprijs

De TTF-gasprijs daalt nog altijd gestaag, maar in één rechte lijn gaat dat allerminst. Nog altijd reageert de gasprijs direct op marktontwikkelingen. Ook is op de langere termijn de daling minder hard dan op de kortere termijn. Daarbij speelt relatief zacht weer een belangrijke rol. In deze crisisupdate zetten we de berichtgeving over energie weer op een rijtje. 


De TTF-gasprijs voor december sloot maandag ruim 5 euro lager af dan vrijdag en komt uit op ruim 109 euro per megawattuur. Vanochtend d gasprijs daar weer boven en opende de markt op 114 euro. Bekijk hier de actuele cijfers.  

BNR schrijft dat de gezakte gasprijs het resultaat is van de weersvoorspelling voor de komende twee weken. Die laat voor de komende twee weken relatief zacht herfstweer zien. Wel wijst BNR erop dat op de gasmarkt werd gereageerd op de geheime onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Rusland over het vermijden van een escalatie van de oorlog in Oekraïne. The Wall Street Journal schreef erover.  

Energiehoogleraar Martien Visser maakt op Twitter de balans op. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt over oktober een lichte daling van de inflatie. De inflatie voor oktober komt uit op 14,3% in vergelijking met 1 jaar geleden. Gedaalde energieprijzen drukken het inflatiecijfers, stelt het CBS. Op NPO Radio 1 werd daarbij vanochtend wel opgemerkt dat dat 'een papieren waarheid' is, omdat zo snel als dat de statistici verandering zien in de prijzen, dat niet gaat voor consumenten die net met verhoogde tarieven zijn geconfronteerd.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd een advies uit te brengen over een objectieve en op feiten gebaseerde redelijke marge voor energieleveranciers die subsidie ontvangen voor het leveren van energie onder het prijsplafond. De ACM zegt dat men niet aan de adviesvraag kan voldoen. 

De belangrijkste reden hiervoor is dat de ACM redelijke marges op basis van historische gegevens bepaalt. De huidige marktomstandig-heden wijken echter sterk af van het recente verleden. Om die reden acht de ACM het niet geschikt om een redelijke marge te bepalen op basis van historische gegevens van energieleveranciers. De ACM heeft het ministerie van EZK er op gewezen dat het ministerie wel een redelijke marge vast kan stellen die niet gebaseerd is op historische marktgegevens. Dit vraagt echter een politieke afweging, stelt de ACM in dit bericht

In Den Haag moest minister Jetten van Klimaat en Energie aan de bak. Hij kreeg Kamervragen over uitwerking van het prijsplafond, verwarmen met propaangas en opwekking van warmte uit water. In zijn antwoorden geeft hij aan dat propaangebruik buiten het prijsplafond gaat vallen. Ook maakt propaan geen onderdeel uit van de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK).