Het Openbaar Ministerie (OM) is met een groenten- en fruithandelaar actief in Zuid-Holland een schikking aangegaan. In totaal betaalt de man 495.000 euro en doet hij afstand van drie panden die een waarde vertegenwoordigen van 462.500 euro, zo meldt het OM.

Valse leningsovereenkomsten en witwassen
Op 12 april 2019 heeft de Douane tussen een lading groenten en fruit bestemd voor het bedrijf van verdachte een document aangetroffen. Dit document betrof een ongetekend exemplaar van een leningsovereenkomst tussen de verdachte en zijn in het buitenland wonende schoonouders. Het document was voorzien van een stempel van een notaris gevestigd in het buitenland. In totaal zouden er 7 leningen en overeenkomsten, in de periode van 2009 tot 2020, zijn verstrekt door de schoonouders aan de verdachte voor een totaalbedrag van 972.000 euro. In 2020 doorzocht de FIOD de woning en het bedrijfspand van de verdachte. Het OM verwijt de man witwassen van meer dan 1 miljoen euro en valsheid in geschrifte. Volgens het OM zijn er valse leenovereenkomsten opgemaakt waarmee de financiering van de aankoop van een aantal panden van de verdachte zou worden verklaard.

De rechtbank Rotterdam deed op 21 april jl. uitspraak in deze zaak. Tegen de uitspraak van de rechtbank gingen zowel het OM als de verdachte in eerste instantie in appel. Na beraad zijn de verdachte en het OM tot een schikking gekomen en is het eerder ingestelde appel door beide partijen ingetrokken.

Bron: OM