Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trendrapport Bedrijfsleven KVK

"Aantal faillissementen neemt toe, maar nog altijd lager dan voor coronapandemie"

Op 1 november 2022 waren er in het Handelsregister 2.305.289 economisch actieve ondernemingen ingeschreven. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er 119.207 ondernemingen bij gekomen, een toename van 5,5% in één jaar tijd.

Het aantal starters is al 5 maanden vrijwel stabiel en schommelt tussen de 21.000 en 22.000 per maand. De laatste zes maanden (juni tot en met oktober 2022) is de toename in het aantal starters een fractie hoger dan dezelfde periode vorig jaar, dat blijkt uit het Trendrapport Bedrijfsleven van de KVK.

Het aantal stoppers is ook iets hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Ook hier zien ze een constante voor de afgelopen vijf maanden.

Erik Stam, hoogleraar aan de Utrecht University School of Economics: "Ondanks alle macro-economische dynamiek van de afgelopen maanden zijn de aantallen starters en stoppers behoorlijk stabiel, en is er nog steeds een forse netto toename van het aantal bedrijven."

Bij het aantal faillissementen constateert de KVK een groei ten opzichte van oktober 2021: het absolute aantal faillissementen neemt toe sinds augustus 2022. Afgelopen maand zijn er 185 bedrijven failliet gegaan. Dat is beduidend meer dan het maandgemiddelde van 2021 (128) en ook meer dan het maandgemiddelde in de periode van januari tot en met oktober 2022 (142). We moeten terug gaan tot oktober 2020 voor een aantal faillissementen (192) dat hoger is dan de afgelopen maand.

Erik Stam: "Stap voor stap neemt het aantal faillissementen langzaam toe, maar is het nog steeds historisch laag, lager dan in de periode voor de Coronapandemie."

Bron: KVK

Publicatiedatum: