"Gelukkig blijft er wereldwijd belangstelling voor nieuwe en moderne tuinbouw. Het probleem is duidelijk. De Filipijnen zijn chronisch afhankelijk van voedselimporten. Mijn doel voor Future Fresh is dat het onderste derde deel van alle koelkasten in de Filipijnen Future Fresh-producten zal bevatten. We willen het grootste tuinbouwnetwerk in de Filipijnen opbouwen. We beginnen met ten minste 15 locaties in het hele land met een combinatie van een vertical farm hub, kastelers en samenwerking met teeltbedrijven," zegt Derya Tanghe, mede-oprichter Future Fresh, een in Manilla gevestigde vertical farm.

Future Fresh heeft op dit moment twee indoor farms in Manila die in totaal 24 containers bevatten die worden omgevormd tot indoor vertical farms. Hun moderne teelttechnologie heeft vier systeemevoluties doorlopen, legt Derya uit, terwijl ze meer dan 12 aangepaste teeltlampen hebben. Het totale teeltoppervlak van deze twee locaties is ongeveer 1.250 m2.

Zustersite VerticalFarmDaily werd uitgenodigd om een kijkje te nemen op hun Manilla farm locatie, waarvan we een fotoverslag hebben gemaakt. Klik hier om het te bekijken.


Derya Tanghe

Productaanbod
Het bedrijf levert 50 verschillende producten. Vanuit hun vertical farms leveren ze sla, bladgroenten, kruiden, microgroenten, salademixen, verse champignons en champignonpoeder en in de kas geteelde  meloenen, tomaten, paprika en aubergines.

Netwerk benadering
Volgens Derya verlangen steeds meer klanten naar lokaal geteelde ingrediënten en voeding. Een van de voordelen die Future Fresh biedt is toegankelijkheid, waarbij een bredere markt wordt bereikt via een uitgebreid distributienetwerk vanuit de retail en supermarkten. "Naast de eigen e-commerce website richten we ons op samenwerking met online verkopers die de producten combineren met die van ons, op F&B en restaurants. Daarnaast richten we ons op grote afnemers en bedrijven. De prioriteit is iedere dag oogsten en klanten zijn altijd verrast dat de producten weken meegaan."

Derya Tanghe en Aaron Qui

Voedselhub: samenwerken met telers
"We werken samen met glastuinders om via onze hub een uitgebreid assortiment te leveren. Deze hubs zullen verse producten en groenten minder gevoelig maken voor verstoringen in de toeleveringsketen en voedselverspilling en voedselkilometers verminderen. Vertical farming is één antwoord op de veerkracht die in de tuinbouw en voedselteelt moet worden opgebouwd. Overal op de Filipijnen bestaan  getalenteerde en gepassioneerde glastuinders en telers. Als collega-telers begrijpen wij het best welke moeilijkheden zij doormaken en kunnen wij de partner zijn die zij zoeken," bevestigt Derya.

De hub zal worden gecentreerd in gebieden met een grote bevolking en veel economische activiteit. Future Fresh zal een onderling verbonden netwerk van teeltbedrijven implementeren met lokale inkoop via getalenteerde glastuinders als partners om rechtstreeks aan onze hub te leveren voor sortering en levering aan klanten op dezelfde dag.


Een reeks producten beschikbaar via de Future Fresh hub

Uitbreiding
Het is niet alleen het volgende grootste en meest bevolkte grootstedelijke gebied in de Filipijnen naast Manilla en Davao, maar Cebu biedt ook een kans om het Future Fresh merk en de moderne tuinbouw uit te breiden. Derya gelooft niet dat er daar nog een andere overdekte moderne farm is en dus wil Future Fresh zich daar als eerste vestigen. "De farm zal onze nieuwste innovatie zijn, waarbij we afstappen van containerfarms en overstappen op een fabrieksformat voor planten. Qua grootte zal het hele bedrijfsterrein minder dan 1.000 m2 zijn," voegt hij eraan toe.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Tot nu toe heeft Future Fresh ongeveer € 3 mln opgehaald. Nu gaan ze door een pre-serie A financieringsronde die hen in staat zal stellen om verder te gaan met een nieuwe groeistrategie van inclusieve modernisering van de tuinbouw in de Filipijnen.

Voor meer informatie:
Derya Tanghe, medeoprichter
Future Fresh
www.futurefresh.ph