In trapjes ging de korte termijngasprijs op de TTF de afgelopen dagen flink omlaag, maar net zo hard lijkt de gasprijs in stapjes nu weer terug te veren. Vanochtend resulteerde dat alweer in een gasprijs van bijna 134 euro per megawattuur. Ook voor de langere termijn stijgen de prijzen weer. In deze crisisupdate zetten we alle energieberichtgeving weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor december sloot woensdag af op net geen 126 euro per megawattuur. Vanochtend lag de TTF-gasprijs 6% hoger. Daarmee lag de gasprijs vanochtend nog wel onder het prijsniveau van eind oktober. Bekijk hier de actuele cijfers.

Nog altijd is het buiten niet echt koud te noemen en dat maakt, samen met de goed gevulde gasopslagen en een constante gasaanvoer, dat de spotprijzen voor gas (en elektriciteit) nog altijd laag liggen, en sowieso een stuk lager dan de contractprijzen. Vattenfall wijst er in een marktrapport over week 44 op dat de spotprijs voor gas (weer) op ongeveer 28 euro per megawatt lag eerder deze week. De spotprijs voor elektriciteit kwam uit op 71,92 euro per megawattuur.


Bekijk hier het volledige Vattenfall-marktrapport waaruit ook bovenstaande grafiek komt.  

BNR meldt dat Duitsland met een maximumprijs voor energie gaat komen. Het gaat om een ingrijp voor volgend jaar voor een deel van de energie die bedrijven en consumenten afnemen. Nog niet alle details zijn bekend. 

In een stuk op Energeia stelt energiespecialist Jilles van den Beukel dat een rationele discussie voeren over extra gasproductie in Nederland niet meer mogelijk is. Lees zijn bijdrage hier.