Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Innovatie en duurzaamheid als belangrijkste pijlers"

Mopal Palletindustrie neemt nieuwbouw officieel in gebruik

Tholen - Sinds begin november heeft Mopal Palletindustrie haar vernieuwde pand aan de achterzijde van de bestaande locatie in Moerdijk officieel betrokken. "We stonden op een punt dat we uit ons jasje groeiden, zowel qua locatie als productie", legt Anita Manniën uit. Zij ondersteunde de drie partners, Arie Monhemius, Jacqueline Monhemius en Pierre van de Wijngaart, als projectmanager bij de bedrijfstransitie. "In deze drie jaar hebben we de nodige uitdagingen voorbij zien komen, maar met een geweldig resultaat tot gevolg."


Pierre van de Wijngaart en Arie Monhemius

Drie jaar geleden besloot het bedrijf, gespecialiseerd in het inkopen, repareren en verkopen van gebruikte pallets, de stap naar vernieuwing in te zetten. "Wat ga je dan doen?", steekt Anita van wal. "Het is allereerst van belang dat de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. Als je namelijk zegt dat je wil gaan innoveren, heeft dat ook de nodige consequenties. Het is een project van de lange adem. De beslissing werd hierin unaniem genomen." Dit paste in de koers die zij wilden nemen. "Waarna direct de vraag volgde: Waar willen wij met ons bedrijf naartoe? We wilden niet een aantal kleine stappen, maar juist stappen waarbij innovatie en verduurzaming 'key' waren. Stappen die passen bij de wereld van morgen. Vanuit deze principes zijn we begonnen. Zo werden duurzaamheid en innovatie de twee belangrijkste pijlers binnen onze nieuwe plannen."

"We gaan scannen"
Met deze gedachte is het team van Mopal begonnen aan de bedrijfstransitie. Anita en Jacqueline besloten zich op de verbouwing te richten en Arie en Pierre namen de innovatie van het productieproces voor hun rekening. "Voorheen kwamen alle pallets heel en kapot bij ons binnen op een sorteerplein, waarna ze werden uitgezocht op soort en bij elkaar werden geplaatst op ons terrein. Dit is uitermate arbeidsintensief werk", legt Pierre uit.

"We zijn een aantal jaar bezig geweest om te kijken hoe we het proces konden optimaliseren. Hier was nog geen specifieke oplossing voor. De pallet heeft door zijn gebruik, in combinatie met de vele types die ook per land nog verschillend zijn, geen standaardformaat. Hier is daarom niet zomaar een semiautomatisch systeem voor te ontwikkelen. In die tijd hebben we veel mogelijke oplossingen kunnen zien, maar kwam uiteindelijk Pallet Sorting Systems (PSS) uit Friesland met een systeem wat voldeed aan onze wensen. Roel de Vries van PSS is samen met ons om de tafel gaan zitten. Hij kwam op basis van onze vraag en wensen met het idee om de pallets te gaan scannen. Hiermee zijn we voorloper in de markt van de gebruikte pallets binnen Europa."

Arie vult aan: "Met het nieuwe systeem gaat een stapel pallets op de sorteerlijn. Deze gaan vervolgens op een kantelaar, waarna bij de eerste inspectie de operator bepaalt of deze heel of kapot is. Is de pallet kapot, dan gaat hij naar de reparatieafdeling en wordt daar gerepareerd. Als de pallet heel is gaat hij naar de scanner. De pallet wordt gescand en op basis van deze informatie wordt de pallet door één van de vier robots naar de locatie gebracht. Met de sorteer- en reparatie lijn maken we ten eerste een efficiencyslag. Daarnaast verlicht het de werkomstandigheden voor de medewerkers. Geen fysiek zwaar werk meer. Dat is ook aantrekkelijk voor toekomstige werknemers. We hebben een bedrijf neergezet dat een fijne werkomgeving biedt met alle faciliteiten van dien."

Bijna circulair
Zoals gezegd stond naast de automatisering van het productieproces ook duurzaamheid hoog in het vaandel van Mopal bij de nieuwbouw. "Dat stukje verduurzaming is voor ons heel belangrijk", vervolgt Anita. "Dit kom je eigenlijk in alles binnen ons bedrijf tegen. Zo hebben we het pand op een duurzame manier verbouwd. Het pand is ontmanteld waarbij er gekeken werd wat hergebruikt kan worden door ons of derden. Er is gebruikgemaakt bij de inrichting van gerecyclede producten. Aan de andere kant zijn de ruimtes waar mogelijk ingericht met tweedehands spullen of meubels die lokaal zijn geproduceerd. Verder hebben we het pand verduurzaamd met als ambitie een A+ label te krijgen. De plaatsing van zonnepanelen zijn de laatste stap in deze complete verbouwing."

Dit belang van een tweede leven staat ook centraal bij de verwerking van de pallets. Pierre: "We hebben gezocht naar een dergelijk lange recycling van het product dat we inmiddels bijna volledig circulair zijn. Zo werken we voor 75% met gebruikte pallets. Wanneer een pallet, zoals gezegd, kapot terugkomt, zullen we deze repareren en net zo lang hergebruiken tot er echt geen functie meer voor te vinden is. Dan gaan ze door de 'shredder' en worden ze gebruikt voor de spaanplaat- industrie." Het resulteert voor Mopal in een afvalstroom van nog geen 600 kilo in de week bestaande uit wat restanten plastic en zaagsel. "Ook dit past perfect in policy. Het reduceren van restafval. Het wordt steeds belangrijker, ook voor onze klanten. Samen met hen streven we naar meer circulariteit."

AGF vraagt de nodige expertise
Het klantenbestand van Mopal Palletindustrie bestaat voor zo'n derde uit AGF-klanten. "Van origine komen we uit de AGF-sector. Hier hebben we al jaren veel klanten en expertise opgebouwd. We hebben veel ervaring en kennen de specifieke eisen binnen de AGF-sector als geen ander. De eisen in de sector zijn alsmaar strenger geworden. Wij kunnen hier prima op inspelen door onze knowhow van de sector en de nieuwe sorteer- en reparatielijn die in gebruik is genomen. De AGF-sector is en blijft een hele belangrijke groep binnen het klantenportfolio van Mopal Palletindustrie.

Mopal Palletindustrie kijkt dan ook met vertrouwen naar de toekomst. "Met deze innovatieve en duurzame transitie staat er een prachtig, toekomstbestendig bedrijf, waar we nog wel flink in kunnen doorgroeien samen met ons team en onze (toekomstige) klanten", besluit Anita.

Voor meer informatie:
Mopal Palletindustrie
Fuutweg 10
4791 PB Klundert
+31 (0)168 324526
[email protected] 
www.mopal.nl