Turkije is een belangrijke speler geworden in de tomatenproductie, zegt Sibel Karakay, exportmanager bij de Turkse producentenexporteur Compass Fruit.  

Aangezien de energieprijzen in heel Europa zijn gestegen, is de teelt van kastomaten vertraagd of helemaal gestopt. Karakaya meent dat de situatie kansen biedt voor Turkse tomatenexporteurs. "Onze belangrijkste markten zijn Oost-Europese landen, Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland, alsmede Israël en landen in het Midden-Oosten. Als gevolg van de aanhoudende oorlog in Oekraïne en Rusland, die heeft geleid tot een verminderde energielevering aan Europa, zijn de energieprijzen op het continent gestegen, met gevolgen voor de kasteelt. Daarom voorzien wij een grote vraag naar geïmporteerde tomaten. Turkije zou een van de favoriete landen kunnen worden om tomaten te kopen."

De exportmanager wijst op cijfers. "Volgens de statistieken van het instituut voor economisch en landbouwbeleid van het Turkse ministerie van Landbouw produceerde Turkije in 2021 185 miljoen ton tomaten en is het land na China en India het derde grootste teeltland. Onze gemiddelde oogst is 11-13 miljoen ton. Turkije is het vijfde land ter wereld met een aandeel van 7-8% in de tomatenexport. Europese consumenten geven vooral de voorkeur aan (tros)tomaten. Deze worden in kassen geteeld. Daarom zijn de MRL-niveaus zeer laag en liggen deze op aanvaardbare percentages." 

De tomatenoogst is groot dit jaar in Turkije. "Vooral vlees-, tros- en cherrytomaten, (biologische en conventioneel) en cocktailvariëteiten zullen het meest aantrekkelijk zijn om te kopen. Rekening houdend met al deze factoren verwachten wij een vruchtbaar seizoen", besluit Karakaya.

Voor meer informatie:
Sibel Karakaya
Compass Fruit
Tel: +90 541 257 5898
Sibel@compassfruit.com
www.compassfruit.com