Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbeientelers kunnen bijna van start met zonneboilers voor kasverwarming

Nog deze week hoopt Kok Aardbeien uit Zwaagdijk te kunnen gaan draaien met een net geïnstalleerde zonneboiler. Iets later dan in eerste instantie gepland, maar mooi op tijd voordat het echt winter wordt.

Maandagochtend werd volop aan de installatie gewerkt en vandaag worden de warmtewisselaars aangesloten. Met de installatie van een zonneboiler voor kasverwarming zijn de aardbeientelers, die deze winter ook een nieuwe kas in gebruik nemen, uniek. Navraag van de telers bij G2 Energy, dat de installatie levert, leerde dat zij de enige aardbeientelers zijn met een dergelijk systeem.

Reden voor de telers om hun trouwe koperspubliek daarvan op sociale media op de hoogte te stellen. “De klanten bij onze huisverkoop vinden duurzaamheid belangrijk en stellen er vragen over”, zegt Arjen Kok. “Wij laten graag zien dat we ons daarvoor inzetten.”


Zonneboilersysteem naast de kas

Gezien bij collega’s
Met behulp van de zonneboiler kunnen de telers de helft op hun aardgasverbruik besparen. Zelf schatten de telers in dat misschien nog wel een iets grotere gasbesparing mogelijk is. “We werken met meerdere afdelingen met verschillende klimaatregimes. Door het water uit de warmste afdeling via koudere afdelingen terug te laten lopen, gebruiken we de warmte twee keer. Optimaal terugkoelen van het water verhoogt ook het rendement van de installatie.”

Aardbeientelers Arjen en Esmeralda Kok kwamen op het idee om in een zonneboiler te investeren via twee bevriende collega-telers. Arjen: “Jeroen en Marco van Mol Freesia zijn vrienden van mij. Zij werken al drie jaar met de techniek, op grotere schaal weliswaar, en wezen mij erop dat het ook iets voor ons zou kunnen zijn.”

Minder stoken
In november 2021 werden uiteindelijk de handtekeningen gezet. “We wilden sowieso al minder gas gaan gebruiken, maar nu de gasprijzen zo enorm zijn gaan stijgen blijkt het helemaal een goede zet. Zonder warmte van onze zonneboiler was het voor ons als klein bedrijf anders nu over en uit geweest. Dat mag je best weten. Stoken met deze gasprijzen is voor ons niet te betalen.”

De keuze voor een zonneboiler valt voor de telers samen met bouw van een kas, voor uitbreiding van de glasteelt. Met de nieuwe kas erbij beschikken de telers, met ook een buitenteelt van aardbeien, straks over 4000 vierkante meter glas. “Bij de financiering van de nieuwe kas hebben we het met de bank al direct over de zonneboiler gehad.”

Een ISDE-subsidie werd aangevraagd. Het geduld van de telers werd op de proef gesteld, maar inmiddels is de subsidie toegekend. “Zonder subsidie hadden we ook deze stap gezet, maar nu de overheid wil dat zuiniger met gas omgaat, is een stukje subsidie voor technieken die daarbij helpen wel mooi meegenomen.”

Ook warmte op bewolkte dagen
De nieuwe kas is door Prins Group gebouwd. De telers zelf hebben een groot deel van de inrichting van de kas voor hun rekening genomen. “Alleen het lassen van de verwarmingsbuizen heb ik niet zelf gedaan”, lacht Arjen. “Daar ben ik niet zo goed in.” Voor ingebruikname van de zonneboiler is de bestaande verwarmingsinstallatie iets aangepast. “G2 Energy is hier specialist in. Zij hebben de installatie passend gemaakt voor onze situatie.”

Bijzonder is dat een zonneboiler ook warmte oplevert op bewolkte dagen. “Bij Mol Freesia heb ik dat ook gezien. Mensen verwachten dat niet, maar er komt toch nog 30 tot 40 graden Celsius uit de zonneboiler. Voor de verwarmingsbuizen onder de goten is dat een mooie temperatuur. Bovendien hoeven wij er niet meerdere hectares op één temperatuur mee te houden zoals sommige andere telers wel moeten.”


De goten die de telers in de nieuwe kas gebruiken komen uit de tomatenteelt. De telers draaien de goten om en plaatsen de emmers met aardbeiplanten straks op de goten.

Buffer
De telers hebben momenteel alleen een ketel voor kasverwarming. “Die ketel houden we aan. Enerzijds om een beetje bij te verwarmen indien nodig, maar ook voor CO2.” De warmte die niet nodig is, kunnen de telers bufferen. Hiervoor is een buffertank aangelegd. “We kunnen er 80 kuub in kwijt. Daar kunnen we een paar dagen mee vooruit. Mogelijk laten we nog een extra buffertank aanleggen, maar we willen eerst in de praktijk met de huidige opstelling gaan draaien. Bijvoorbeeld om te zien hoe snel de huidige tank vol raakt en wat de invloed van het weer is.”

In december gaan de planten de nieuwe kas in. “Op dit moment plukken we volop in de bestaande kas.” De telers, aangesloten bij Coöperatie Coforta, bieden met verschillende teeltstrategieën en rassen van maart tot en met Kerst aardbeien aan.

Voor meer informatie:
Kok Aardbeien
Zwaagdijk 310
1682 NS Zwaagdijk-Oost
info@kokaardbeien.nl 
www.kokaardbeien.nl