Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
herhaalde oproep aan Nederlands kabinet: "Benut verruimde staatssteun EU"

Glastuinbouw lonkt naar EU-staatssteun van 50 miljoen euro per bedrijf

De Europese Commissie heeft de steunmaatregelen die lidstaten mogen verlenen aan bedrijven die bijzonder zwaar te leiden hebben onder de energiecrisis fors verhoogd. Zo maken glastuinbouwbedrijven plots aanspraak op € 250.000 (t.o.v. de eerder gecommuniceerde € 62.000), energie-intensieve bedrijven - waarvan geen harde definitie te geven is maar waartoe volgens Glastuinbouw Nederland de meeste glastuinbouwbedrijven behoren - zelfs tot € 50 miljoen.

Dit geld zit in de Europese pot, de verschillende lidstaten kunnen subsidies, na goedkeuring door de Europese Commissie van een door het lid in te dienen plan de campagne, uitdelen aan bedrijven die hier aanspraak op maken. Bedrijven maken aanspraak op steun wanneer zij het belang van hun functioneren op de algemene energievoorziening aannemelijk maken en tevens aannemelijk maken dat steun zal worden aangewend richting een versnelling naar 'renewables', energie efficiëntie bevorderen, CO2 uitstoot verminderen, etc.

Hoe dit exact moet worden gelezen is vooralsnog onduidelijk. Afgelopen vrijdag diende België een plan in, een pakket t.w.v. 1.5 miljard euro. Deze werd goedgekeurd. Gisteren werd een vergelijkbaar Deens plan t.w.v. 3.4 miljard eveneens goedgekeurd. Het is nu dus wachten op een Nederlands 'plan', maar hiervan is tot op heden niets vernomen.

'Er mag echter veel van Europa', weet Glastuinbouw Nederland, dat daarom dan ook de regering oproept roept 'deze speelruimte te benutten en de zwaar getroffen bedrijven in de sector op gepaste wijze te ondersteunen'.

Publicatiedatum: