Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Energie bottleneck, maar juist ook kans voor tuinbouw van morgen”

De moderne tuinder heeft zowat meer verstand van energie dan van telen. En voor zover dat waar is, zou dat zomaar eens zijn redding kunnen zijn: de energietransitie en het bestaande elektriciteitsnet verkeren op voet van oorlog met elkaar, en noemt u eens één partij die bij uitstek als middelaar kan optreden? "Wie heeft er nu een WKK, een warmtebuffer, een stuurbox?"


Martijn Gevers aan het woord over bio fungiciden

Ronald-Jan Post, al een kwart eeuw energiespecialist bij DLV Greenhouse Consultancy, kan het weten. Waar men vroeger volledig afhankelijk was van een ketel, is dat tegenwoordig op moderne bedrijven nog maar zelden het geval. Uiteraard is er de WKK, maar steeds vaker zijn er combi’s te maken met warmtenetten en buffercapaciteit en ‘renewables’. ‘Dat maakt je als tuinbouwbedrijf flexibel en het creëren van flexibiliteit is misschien wel het sleutelwoord om deze tijd goed door te komen.’


Kijkje in de enkele teeltproeven

Een groepje potplantenkwekers verzamelde zich gisteren bij Delphy in Bleiswijk, om o.a. van Ronald-Jan wat praktische adviezen in te winnen over energiebesparingsmogelijkheden, maar daarnaast in meer algemene zin de nieuwste ontwikkelingen in het pot- en perkplantenvakgebied te vernemen. Tevens was er gelegenheid enkele proeven te bekijken.

Gaas en pepertrip
Zo vertelde Martijn Voorwinden, adviseur bloeiende en groene planten bij Delphy, over een proef met insectengaas tegen insecten als o.a. trips, wittevlieg en potworm en een zoektocht naar een effectieve bestrijding van pepertrips. Door planten af te dekken met gaas is plaagdruk te verminderen, maar er zijn veel mitsen en maren: je moet het goed afsluiten, het is arbeidsintensief en bovendien heeft het gaas invloed op bijv. temperatuur en vochthuishouding. De pepertrips dan, is een relatief nieuwe plaag in Nederland en zorgt hier, maar zeker ook elders in de wereld voor grote problemen. Hoe deze effectief en duurzaam bestreden kunnen worden is echter nog een puzzel, maar dankzij een combi van slimme inzet van bio en vangplaten worden resultaten geboekt.

Bio fungicide
Adviseur potplanten Martijn Gevers ging, n.a.v. een bezoek aan de Plug & Cutting Conference in Amerika, vervolgens in op de bevindingen met een tweetal nieuwe bio-fungiciden Prestop en Lalstop. Hoewel er aan de overkant van de plas nog van alles kan en mag dat hier al tijden is verboden, is toch ook daar de mindset er een van verduurzamen. Voor wat betreft bestrijdingsmiddelen is de aandacht van de toeleveranciers in Nederland voor chemie praktisch nul, alle aandacht is gericht op biologie en in het bijzonder bio fungiciden. Daar zijn er talloze van en Marijn kan er inmiddels een boek over volschrijven.


Ronald-Jan Post geeft praktische besparingsadviezen

Energiespecialist
Het verhaal van de beide adviseurs kon rekenen op zeker zoveel belangstelling als dat van Jan-Post, terwijl je, gezien de huidige omstandigheden, allicht zou verwachten dat die laatste de show zou stelen. Nu klopt allicht wat de energiedeskundige zelf ook al constateerde: de tuinder is inmiddels zelf energiespecialist, interessante tips en tricks om te bezuinigen klinken de leek spannend in de oren maar zijn voor de ondernemer gesneden koek. Die hoef je niets meer te vertellen over onbalans, kieren, het belichten van lege tafels, retourtemperatuur van de minimumbuis, etc. Hij moet zich echter ook goed realiseren dat hij enkele ‘schuifjes’ in handen heeft die de maatschappij de komende jaren bijzonder goed van pas zullen komen.