Tholen - Het Hollandse glasgroentenseizoen bij Oxin Growers loopt momenteel hard ten einde, het vollegrondsseizoen loopt door en het nieuwe hardfruitseizoen komt op stoom. "Het voorseizoen was voor zowel de vollegronds- als glasgroenten bij aanvang erg moeizaam. Dat gold voor zowel producten als prei, witlof en broccoli als glasgroente breed op komkommer na. Vanaf de zomer is er echter over de hele breedte een opleving geweest. Kijkend naar de paprika is dat een trendbreuk met andere jaren, waarin het voorseizoen vaak beter was dan het naseizoen. Hierdoor is het sentiment in de sector richting het nieuwe seizoen heel anders dan als de situatie tegenovergesteld was geweest", constateert Ruud den Boer, die inmiddels een jaar commercieel manager is van Oxin Growers.

Voor het komende jaar verwacht Oxin Growers groei in alle productgroepen. Zo breidt de coöperatie in de vruchtgroenten zelfs met 110 hectare uit in de paprika's, tomaten en specialties. Er vallen ook wat hectares af door stoppers en verkoop van tuinen, maar groei is een feit. "Acquisitie van nieuwe telers is een belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden binnen het commerciële team. In de vergrijzingsmarkt waarin we zitten en algehele schaalvergroting dat gaande is, zijn we op zoek naar extra toekomstbestendige telers. In areaal breiden we komend seizoen fors uit. Het is nog wel even de vraag hoe het totaalplaatje eruit gaat zien. Op dit moment worden de keuzes gemaakt door de telers hoe ze hun teelt gaan inrichten. Door de huidige energieprijzen is het nog even de vraag welke telers hun kas voor 100% vol zetten en wie dat voor een deel of wellicht helemaal niet doet. Daar krijgen we de komende maand meer zicht op", vertelt Ruud.

In totaal bestaat Oxin Growers uit zo'n 230 telers. Het areaal bestaat momenteel uit ruim 1.100 hectare glasgroenten, 2.200 hectare vollegrondsgroenten, 1.300 hectare hardfruit (voornamelijk peren) en zo'n 200 hectare zachtfruit. Het biologische segment kende een lastig jaar. "Door de huidige economische situatie kijken veel mensen naar hun portemonnee. Nu hadden we gelukkig de laatste maanden bij bepaalde producten nog de situatie dat de prijzen van de conventionele producten zo hoog waren dat de biologische producten met de conventionele mee konden worden verkocht, maar we verwachten het komende jaar geen uitbreiding in het bio-segment", aldus Ruud. 

'Schoenmaker blijf bij je leest'
Ook bij Oxin Growers zal het aandeel belichte teelt door de huidige energieprijzen fors gaan dalen. Voor de telerscoöperatie is het vooralsnog geen aanleiding om met haar telers uit te breiden naar teelt in de zuidelijke landen. "Op dit moment houden we ons bij onze leest met producten van Nederlandse en Belgische bodem en zeggen we 'schoenmaker blijf bij je leest', maar we staan open voor alles wat een toevoeging is voor Oxin Growers", zegt Ruud. Door de hogere uitbetaalprijzen later in het jaar kan Oxin Growers volgens de commercieel manager van een redelijk jaar spreken. 

Wel waren er volop uitdagingen in het afgelopen seizoen. Sinds april dit jaar is de coöperatie weer terug in het pand op het handelscentrum in Barendrecht dat inmiddels de naam 'Kiem' heeft gekregen. Vanwege een brand moest de coöperatie anderhalf jaar uitwijken naar het voormalige kantoor van Van Nature. "We hebben nu weer de beschikking over prachtige faciliteiten op één verdieping. We zijn hier echt Oxin Growers aan het worden. De afgelopen tijd hebben we veel gesprekken gevoerd om duidelijk te hebben wie we zijn en waar we naartoe willen, zowel binnen de organisatie als met onze telers." 

Het faillissement van handelspartner Levarht hakte er stevig in bij de coöperatie. "Het heeft veel tijd gekost om de afhandeling in goede banen te leiden. Tegelijkertijd is het ook weer verbazingwekkend hoe snel deze volumes weer door andere partijen worden opgepakt. Ook onze vaste afzetpartners Combilo en Scherpenhuizen hebben daar een grote rol in gespeeld, net als de andere handelsbedrijven waarmee we zaken doen. Daarin blijkt wel weer dat niets zo bewegelijk is als de AGF-markt. We hebben hier regelmatig tegen elkaar gezegd: Verbaast u niet, verwondert u slechts", aldus Ruud. De Oxin Growers-telers kunnen voor hun afzet kiezen tussen het collectieve model of om één-op-één gelieerd te worden aan een handelspartner. "Veel handelsbedrijven hebben specifieke wensen. Daar zijn we als Oxin Growers een ideale partner voor. We hebben telers die hun product in kuubkisten aanleveren, maar ook direct in de eindverpakking." 

"Ook zijn we volop actief in de belangenbehartiging. Onze commercieel directeur Ton van Dalen is daar namens de coöperatie de laatste maanden heel druk mee, onder meer in gesprekken met GroentenFruit Huis en FVO, met overheden en NGO's. De Nederlandse tuinbouw staat voor grote uitdagingen en daarin hebben we als telersverenigingen een gezamenlijk belang. Bijvoorbeeld; kosten bij de telers van vrijwel alle grondstoffen zijn significant gestegen en de vraag is of dit ook doorberekend kan worden bij de klant. Daar zijn we momenteel hard voor aan het strijden", aldus Ruud, die zich zelf meer richt op de operationele kant. Als fusie vanuit Van Nature en Best of Four is Oxin Growers een fusieclub bij uitstek, maar verdere fusiegesprekken zijn volgens de commercieel manager momenteel niet aan de orde. "We vormen een mooie, stabiele organisatie en een mooie club telers die vooruit willen." 

Voor meer informatie:
Ruud den Boer
Oxin Growers
Handelscentrum ZHZ 40D
2991 LD Barendrecht
Mob: +31 (0)6 82 09 55 81
Ruud@oxin-growers.nl
www.oxin-growers.nl