Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rodrigo Rivas van Grupo San Silvestre (Spanje):

"Er zijn weer gele Kapia paprika's beschikbaar voor export naar heel Europa"

Paprika is de meest geëxporteerde groente van Andalusië en rijgt al maandenlang verkooprecords aan elkaar. California, Lamuyo of Italiano zijn de meest geteelde rassen, maar in de Zuid-Spaanse kassen worden ook andere rassen met een duidelijke focus op export geteeld, zoals de Kapia paprika. 

"Normaal vind je dit ras vooral in Marokko, maar je ziet het ook steeds vaker hier in de kassen van Granada en Almería", legt Rodrigo Rivas uit. "Voor ons is het het eerste seizoen dat we dit ras telen, met name in Ugíjar, aan de voet van de bergen, waar deze paprika jaarrond geoogst kan worden."

Kapia is een kegelvormige en zeer zoete paprika, met een gemiddeld gewicht van 150-160 gram per stuk. "De oogst gaat volledig naar het buitenland en de paprika’s worden met drie kleuren, namelijk geel, oranje en rood, in een zakje verpakt. Dit type paprika wordt grotendeels in de Scandinavische landen, Zwitserland, Hongarije, Polen en Oost-Europa op de markt gebracht."

"Ik denk dat de teelt van dit type paprika zou kunnen stijgen in Almería, maar ik denk niet dat het echt grote volumes worden zoals bij de California, Lamuyo of Palermo paprika. In Spanje is de paprikaconsumptie immers grotendeels beperkt tot rood en groen", legt Rodrigo uit. "Er wordt dit jaar gesproken over een gebrek aan aanvoer uit Nederland, maar dat betekent niet meteen dat er meer vraag zal zijn. Het consumptiegedrag in landen als Duitsland is veranderd. Vroeger ging alles vlot over de toonbank, hoe duur iets ook was. Nu is de consument veel voorzichtiger. De vraag zal dit seizoen afhangen van de koopkracht van de mensen. Misschien zullen er hier en daar wel pieken komen in de vraag, namelijk wanneer er tijdelijk minder aanvoer is, maar over het algemeen geloof ik niet dat de vraag veel hoger zal zijn dan in andere jaren, zoals velen verwachten."

Aangezien de Kapia paprika’s niet op de Spaanse markt worden verkocht, is er geen statistisch materiaal vanuit de veilingen om de evolutie van de prijzen weer te geven. "De prijs fluctueert nog sterk volgens de vraag. Momenteel verkopen we ze voor € 1,20 per kilo", legt Rodrigo Rivas uit. 

Voor meer informatie:
Grupo San Silvestre
Paraje el Romeral, Sector IV, nª 13.
La Mojonera (Almería) - Spanje
[email protected]
http://gruposansilvestre.com

Publicatiedatum: