Het Noorse agritech-bedrijf Saga Robotics heeft 9,8 miljoen euro opgehaald om zijn groei in de Britse aardbeiensector te versnellen. De verhuizing van het bedrijf naar het VK zal ook de internationale groei versnellen, waarbij het huidige netwerk in de VS, Italië en Noorwegen wordt uitgebreid.

Sinds 2014 werkt het bedrijf aan de Thorvald autonome tuinbouwrobot, die slimmere teelt mogelijk maakt door meerdere geïntegreerde plaagbeheersingsoperaties tegelijk uit te voeren. De robot helpt aardbeientelers bij het uitvoeren van hoogfrequente en tijdrovende werkzaamheden en zorgt voor hogere opbrengsten, minder CO2-uitstoot en een duurzamere voedsel- en aardbeienproductie.


Foto: Kristoffer Skarsgård, Saga Robotics

Nieuwe aandeelhouder
Via een onderhandse plaatsing heeft een nieuwe aandeelhouder, de Noorse industriële investeringsmaatschappij Aker, 4,96 miljoen euro geïnvesteerd in ruil voor een belang van 13,5% in de onderneming. Aker voegt zich bij de bestaande aandeelhouders Nysnø Climate Investment, Rabo Food and Ag Innovation Fund en Hatteland, die in totaal 3,9 miljoen euro investeerden en nu samen 31,2% van Saga Robotics in handen hebben. Andere aandeelhouders zijn onder meer Cibus Enterprise Fund uit Londen.

Anne Dingstad, de pas benoemde CEO van Saga Robotics: "Aker is de grootste industriële onderneming van Noorwegen, dus we zijn natuurlijk erg blij dat ze deel uitmaken van onze eigendomsgroep. Als partner zullen ze enorme expertise inbrengen in Saga Robotics, en samen zullen we het bedrijf verder ontwikkelen en bijdragen aan een duurzame, gemoderniseerde en efficiënte tuinbouw."

Saga Robotics heeft meer dan 50 autonome Thorvald-robots ontwikkeld die in vijf landen in bedrijf zijn. In het Verenigd Koninkrijk heeft Thorvald zijn effectiviteit en waarde voor telers bewezen, met name in de aardbeienteelt. In het afgelopen seizoen bestreek Thorvald meer dan 30 hectare aardbeienteelt in folietunnels op Clock House Farm en trok het veel belangstelling van een aantal andere Britse aardbeienkwekerijen. De nieuwe financiering maakt verdere groei in het VK mogelijk om voort te bouwen op deze veelbelovende resultaten.

Buiten het VK wordt de veelzijdigheid van het Thorvald-platform met succes gebruikt in de druiventeelt. In deze sector kan een iets grotere versie van de robot voor de behandeling van aardbeien soortgelijke taken uitvoeren op druivenstokken met even goede resultaten.

Bron: aafarmer.co.uk

Voor meer informatie:
Saga Robotics
www.sagarobotics.com