De Nederlandse im- en exporteurs van groenten en fruit K. Wagenaar GZN en Begro
te Noord-Scharwoude zijn een samen- werkingsverband aangegaan. Half augustus van dit jaar (1988) hoopt men in Noord-Scharwoude een nieuw pand van 2300 m2 te betrekken met daarin koelaccommodaties, een aardappelverwerking, een groentenverlading
en kantoor. Voorlopig zullen de bestaande panden in Broek op Langedijk en Noord-Scharwoude in gebruik blijven. De firma K. Wagenaar GZN, opgericht in 1876, is een van de oudste im- en exporteurs van aardappelen, groenten en fruit in Nederland. Begro Import-Export Groenten en Fruit bestaat sinds 1956.

De heer H. de Rooij, directeur

Directeuren van het samenwerkingsverband Wagenaar-Begro zijn de heren H. de Rooij en J. van der Ben. "Wij zijn tot deze nauwe samenwerking gekomen, omdat we in de toekomst sterker staan wanneer wij onze krachten en mogelijkheden bundelen", zegt de heer de Rooij. " Voor kleinere zelfstandige bedrijven wordt het steeds moeilijker voldoende rendement te halen. Wagenaar en Begro vullen elkaar goed aan op het gebied van het exportpakket en het afzetgebeuren." Het nieuwe bedrijfspand, waarvoor één dezer dagen de eerste paal wordt geslagen, komt vlakbij de tuinbouwveiling Langedijk en Omstreken te staan.

Een enthousiast team in moderne verkoopruimte

Wagenaar-Begro is een van de grote koolexporteurs van Nederland. 95% van de productie gaat naar het buitenland, vooral naar Engeland, de Scandinavische landen en Frankrijk. Gemiddeld zet het bedrijf jaarlijks voor rond 30 miljoen om. Naast diverse soorten kool wordt ook veel gehandeld in breekpeen, kroten, knolselderij, rapen, uien, sla, komkommers, appels en peren. Wagenaar-Begro beschikt verder over een eigen sorteerinstallatie voor exportaardappelen.

Al het transport wordt aan expeditiebedrijven uitbesteed. Bij Wagenaar-Begro zijn 15 personen werkzaam. "Wij kijken reikhalzend uit naar ons nieuwe pand zodat onze activiteiten niet meer zoals nu over drie verschillende locaties verspreid zullen liggen", aldus directeur de Rooij.

Bron: Primeur 10 - Jaargang 02 - 12 februari 1988