Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FSR neemt in maart nieuwe terminalloods in gebruik

Uit de oude doos: Topaanvoer Canarische tomaten

Tomaten, komkommers, paprika's. Al enkele maanden wordt het beeld van de Rotterdamse Merwehaven volkomen beheerst door de massale aanvoer, het lossen, de opslag en het verdere transport van deze belangrijkste exportproducten van de Canarische eilanden. Begonnen met een frequentie van één schip per week meren op het ogenblik wekelijks vier vrachtboten - zogenoemde coolers - aan de kade af om hun gepalletiseerde ladingen te lossen. Elektrische vorkheftrucks rijden onafgebroken af en aan om de gestapelde dozen en kisten op de voor ontvangers gereserveerde plaatsen binnen de reusachtige loods af te leveren. Aan de zijden buiten de loods staan rijen vrachtauto's gereed om de vracht naar hun bestemmingen in binnen- en buitenland te brengen.

Aan de Fruit Terminal Rotterdam laadt heel Europa

Loodsbaas G. van Liere: "Tegen het eind van januari verwachten we hier de topaanvoer uit de Canarische eilanden. Elke week vier schepen, dat betekent per schip zo'n 2500 à 3000 pallets. In de huidige loods met een oppervlakte van 11.000 m2 kunnen we voor de vijf ontvangers tussen de 4600 en 4800 pallets plaatsen. Omdat aan drie kanten van de loods vrachtauto's geladen kunnen worden kunnen de verladingen zonder vertraging en zonder opstoppingen plaats vinden. Verder is onze loods voorzien van een installatie waarmee het binnenklimaat naar behoefte geregeld kan worden. Dus 's zomers koel en 's winters op een temperatuur van 10 à 12 graden."

Snelle en efficiënte lossing

Loodsbaas van Liere - hij is in dienst van Fruit Stevedores Rotterdam (FSR) - zegt verder dat de aanvoeren zo'n omvang hebben genomen dat er in de bestaande loods steeds meer met de ruimte gewoekerd moet worden. Daarom zal hij blij zijn als in maart a.s. de nieuwe loods van 13.000 m2 in gebruik kan worden genomen. "Dan kunnen we weer een flink tijdje vooruit."

J. Weiss, St. Katelijne Waver, laadt regelmatig aan de haven

De opslag van de enorme hoeveelheden Canarische producten is slechts van zeer tijdelijke aard. De versheid en kwaliteit van de waren mogen immers niet onder een langdurige opslag te lijden hebben. De kartons en kistjes, waarin de producten met zorg verpakt zijn, dragen merken die bijna even talrijk zijn als die van sigaretten....Maar hoe veelomvattend het aanbod van de Canarische eilanden ook is, algemeen is hun streven er op gericht een natuurproduct van een zo hoog mogelijke kwaliteit op de Europese markt te brengen.

Bron: Primeur 09 - Jaargang 02 - 29 januari 1988

Publicatiedatum: