Extreme energieprijzen zijn voor veel partijen in de tuinbouw een bron van zorg. Hans van den Heuvel van Gruppo AB benadrukt echter dat een WKK-installatie meer oplossingen kan bieden dan veel telers beseffen. Daarbij kijkt hij vooral internationaal.

Een WKK-installatie doet immers veel meer dan een kas voorzien van elektriciteit, warmte en extra CO2, zo legt Van den Heuvel uit. "WKK-systemen voor kassen spelen ook een zeer belangrijke rol bij het integreren en maximaal benutten van duurzame energiebronnen als wind en zon."

"Telers kunnen ook in deze instabiele markt veel profijt hebben van hun WKK-systeem. Door de aanwezigheid van een thermische opslag op locatie helpen WKK-systemen het stroomnet te stabiliseren als er een tekort aan stroom is, door stroom terug te leveren aan het net," zegt Van den Heuvel. Er zijn veel leveranciers die telers kunnen voorzien van aanvullende technologie├źn om te beslissen of het WKK-systeem op een bepaalde dag wel of niet wordt gebruikt, afhankelijk van de marktprijs van de elektriciteit en het aanbod van andere energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie.

Kassen met groeilampen hebben ook het voordeel dat een WKK-systeem de lampen uitschakelt wanneer dat nodig is, waardoor de elektrische belasting wegvalt en de stroom van het net wordt geminimaliseerd. Dit is een goedkope manier om netstabiliserende diensten te leveren en biedt telers een extra bron van inkomsten.

"Al deze functies worden toegevoegd aan het traditionele gebruik van een WKK-systeem, die elektriciteit, warmte en CO2 produceert. Door het traditionele WKK-systeem zo te ontwerpen dat deze met alle nieuwe functies nog steeds uiterst flexibel is, kunnen telers de energiecrisis zo effici├źnt mogelijk bestrijden."

"In een wereld waarin de zekerheid van de voedselvoorziening een belangrijkere rol begint te spelen, reageert de tuinbouwsector door een groei door te maken. Het verhogen van de lokale voedselproductie wordt in veel regio's in de wereld steeds belangrijker gevonden. Om deze snelle uitbreiding van de tuinbouwsector mogelijk te maken, worden standaardisatie van ontwerp, bouw en onderhoud steeds belangrijker om projecten op tijd en binnen het budget te kunnen uitvoeren. zodat er een betrouwbaar product geleverd kan worden dat naar verwachting presteert."

"We moeten luisteren naar en inzicht krijgen in de behoeften van de teler en de projecteisen en -mogelijkheden grondig bespreken,  om de juiste partner te zijn voor het leveren en ondersteunen van een WKK-energieoplossing. Door een traditioneel WKK-systeem te voorzien van flexibiliteit en alle nieuwe functies, moeten we gebruik maken van de ervaring die we gedurende lange tijd hebben opgebouwd, in de sectoren die we hebben bediend."

Voor meer informatie:
Hans van den Heuvel
Gruppo AB
hans.vd.heuvel@gruppoab.com
www.gruppoab.com