Tijdens de Canadian Greenhouse Conference begin oktober werden er op beide beursdagen meerdere sessies georganiseerd om de verschillende onderwerpen in de sector te behandelen. Donderdagmiddag ging het tijdens de sessie over de aardbeienteelt over belangrijke aspecten daarvan, zoals belichting, substraatselectie, ziektes en bloemontwikkeling. Hieronder volgt een samenvatting van elke presentatie.

Ziektes beheersen
Katie Goldenhar van OMAFRA gaf een presentatie over ziektes die schade toebrengen aan aardbeien en uiteindelijk ook in een kas terecht kunnen komen. Deze eerste van deze was anthracnose-fruitrot, een schimmelverwekker die duidelijke bruinzwarte laesies op de vruchten veroorzaakt. Dit is vooral problematisch voor dagneutrale rassen die buiten worden geteeld, omdat de vruchten tijdens de warme, vochtige maanden worden geproduceerd. Anthracnose is een zeer agressieve schimmel die een combinatie van behandelingen vereist, zoals het verwijderen van de besmette vruchten door middel van gewasrotatie, waarbij resistente rassen worden geselecteerd en het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen.

Katie besprak ook een schimmelziekte die de laatste jaren is opgedoken en in 2017 voor het eerst werd gemeld in aardbeienvelden in Florida. Neopestalotiopsis is een agressieve schimmel die kroonrot, bladlaesies en vruchtrot veroorzaakt. De schimmel produceert bij sporulatie een zwarte laag op het fruit. Momenteel zijn er weinig of geen gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar; de bestrijding op lange termijn zal naar verwachting komen van de ontwikkeling van cultivars. In de herfst van 2020 werden op één locatie in Ontario neopestalotiopsis-symptomen waargenomen op de kronen en het gebladerte van Albion-planten. De schimmel is ook gemeld in New Jersey, North Carolina en Georgia.

Belichting
Rose Seguin van Sollum Technologies presenteerde best practices in aardbeienbelichting en besprak de verschillende belichtings-strategieën die zijn gericht op trayplantproductie, het vroegtijdig creëren van strekking, een verbetering van Brix-niveaus en de mogelijkheden voor lichtgestuurd telen.

Met betrekking tot de teelt van trayplanten werd in de presentatie van Rose benadrukt hoe telers aanvullende belichting kunnen gebruiken om hun eigen trayplanten te produceren bij zowel kas- als vollegrondsteelt. Bovendien werd in het gepresenteerde onderzoek benadrukt hoe de optimale lichtomstandigheden kunnen verschillen tussen aardbeienrassen, waardoor telers er baat bij hebben hun belichtingssystemen daaraan aan te passen. Uit de presentatie bleek ook dat bepaalde spectrums kunnen worden toegepast, afhankelijk van de tijd van het jaar en de lichtomstandigheden van de omgeving, om de ideale plant te produceren en de fruitkwaliteit te verbeteren.

Aardbeien telen in substraat
Shawn Mallen van A.M.A Horticulture, tevens de bedrijfssponsor van de sessie, nam vervolgens het woord om te praten over de selectie van substraat voor de teelt van kasaardbeien. Zoals Shawn uitlegt, volgt A.M.A Horticulture een strategie waarbij de groeimedia worden aangepast aan de teler en niet andersom. Er is geen pasklare oplossing voor de substraatselectie, omdat alles afhangt van de mate waarin de teler met specifieke mediaformules overweg kan.

Hoewel het ideale substraat voor de aardbeienteelt specifiek is voor de teler, vermeldde Shawn dat een basismengsel voor kasaardbeien het BC5-mengsel is, dat bestaat uit 40% kokos, 40% veen en 20% perliet. Het veendeel is onderverdeeld op basis van de korrelgrootte, die sterk samenhangt met de locatie waar de veen is geoogst. Europees veen is bijvoorbeeld complexer omdat het minder diep wordt geoogst, terwijl Noord-Amerikaans veen dichter bij het oppervlak wordt geoogst en een fijnere korrel heeft. Met betrekking tot kokos zei Shawn dat het belangrijk is ervoor te zorgen dat het allemaal gewassen is en voldoet aan de RHP-eisen.

Bloemontwikkeling van aardbeien
De laatste presentatie werd virtueel gegeven door Edward Durner van de Rutgers School of Environmental and Biological Sciences. De presentatie ging over de flower mapping, waarbij de bloemontwikkeling wordt beschreven door aardbeibloemen te tellen en de ontwikkelingsstadia van bloemknoppen te identificeren. Flower mapping kan worden gebruikt om het bloeipotentieel en dus ook het economisch potentieel van aardbeiplanten te bepalen.

Deze methode wordt beter uitgelegd door Edward zelf. Hij was zo vriendelijk om links door te sturen naar video's, waarin flower mapping wordt uitgelegd en waarin duidelijk wordt hoe aardbeientelers daarvan kunnen profiteren.

Strawberry Flowering Physiology
Setting up and installing your Plugable Digital Microscope
Flower Mapping A Strawberry Plug Plant

Edward sprak ook over een interessant project genaamd "Empowering Northeastern Strawberry Growers with Flower Mapping". Het doel van dit project is om aardbeientelers te leren hoe ze zelf flower mapping kunnen inzetten als instrument ter vervanging van op kalenders gebaseerde aanbevelingen voor stikstofbemesting. Telers die geïnteresseerd zijn in deelname aan het project worden aangemoedigd contact op te nemen met Edward via durner@sebs.rutgers.edu.

Voor meer informatie over de presentaties:  
Canadian Greenhouse Conference
info@canadiangreenhouseconference.com www.canadiangreenhouseconference.com