De Dienst Handelsvertegenwoordiging van de Verenigde Staten (USTR) en het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) hebben aangekondigd dat ze in het belang van de voedselvoorziening en de gezondheid van de Amerikaanse consumenten "geen onderzoek zullen starten op grond van sectie 301 van de Amerikaanse Handelswet tegen de import van groenten en fruit van Mexicaanse oorsprong".

Het Mexicaanse ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling (Sader) wees in dit verband op de inspanningen van de ministeries van Economie en Buitenlandse Betrekkingen om de rechten van de Mexicaanse telers te verdedigen in het kader van het Verdrag tussen Mexico, de Verenigde Staten en Canada (T-MEC). In een verklaring zei het ministerie dat het de delegatie van de staat Florida was die het Amerikaanse Congres had verzocht om een onderzoek in te stellen op grond van sectie 301.

"Deze beslissing biedt zekerheid voor de aanvoer van groenten en fruit naar de Amerikaanse markt, vooral tijdens het herfst- en winterseizoen." Volgens het Sader bedroeg de Mexicaanse export van groenten en fruit naar de Verenigde Staten vorig jaar 11 miljoen ton met een waarde van ruim $ 16 miljard.

Het ministerie voegde eraan toe dat de T-MEC de comparatieve voordelen van elk land heeft gemaximaliseerd en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van veerkrachtige toeleveringsketens die de agrovoedingssectoren van de drie landen complementair maken en de inwoners van Noord-Amerika toegang geven tot voedzame, veilige en hoogwaardige groenten en fruit tegen prijzen die het hele jaar door betaalbaar zijn.

Het Sader waarschuwde dat in tijden van wereldwijde inflatoire druk het absoluut noodzakelijk is om verstoringen te vermijden die dit evenwicht in gevaar brengen, het aanbod van voedsel beperken en voor stijgende voedselprijzen zorgen. "In de huidige situatie van snel stijgende voedselprijzen zijn de gezamenlijke inspanningen van Mexico en de Verenigde Staten om een voedzaam dieet en de bescherming van de meest kwetsbare bevolking te garanderen nog belangrijker geworden voor de volksgezondheid."

Bron: gob.mx