Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edward Velasco van Rodanto over Spaans frambozenseizoen:

"Frambozentelers nemen geen risico en planten alleen wat is afgesproken"

De eerste Spaanse frambozen van dit seizoen zijn twee weken terug weer aangekomen bij de Britse teler/importeur Rodanto en volgens Edward Velasco zien de frambozen er goed uit.

"We zijn net aan het einde van ons Britse frambozenseizoen, wat mooi aansluit bij de Spaanse nieuwe aankomst", zei hij vorige week. "De Spaanse frambozen hebben een goed warm seizoen gehad zonder uitzonderlijke regenval of vorst. We kijken ook uit naar het eerste aanbod uit Marokko, waar het fruit er ook goed uitziet en van waar een goede aanvoer zal zijn."

De vraag naar zachtfruit is gedaald, deels door de weersverandering van de afgelopen weken, maar ook door de inflatie en de hogere voedselprijzen over de hele linie. "In de zomermaanden hadden we de hittegolf die een overaanbod veroorzaakte en fruit werd met korting verkocht. Nu mensen voorzichtiger zijn met hun uitgaven, heeft fruit in het algemeen en niet alleen zachtfruit, eronder te lijden. De vraag van zowel de groothandel als de retail daalt."

De teeltkosten zijn gestegen voor alle telers, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Europa. "Onze Spaanse telers hebben een gemiddelde kostenstijging van ongeveer 30% gezien. Als je de extra kosten in de toeleveringsketen daarbij optelt, is het niet goedkoper om te importeren. De logistieke kosten zullen de komende maanden alleen maar toenemen."

Ed vertelt dat telers normaal gesproken 20% extra van hun opbrengst overprogrammeren, maar dat ze dit seizoen geen risico's nemen en alleen planten wat vooraf is afgesproken. "We zien nu al dat sommige telers in de sector failliet gaan; je kunt twee slechte jaren hebben, maar voor sommige, vooral kleinere bedrijven, komt er een punt waarop ze niet meer verder kunnen."

Voor meer informatie:
Edward Velasco
Rodanto Ltd
+44 (0)208 150 3044
edward@rodanto.co.uk    
www.rodanto.co.uk