Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
uitzonderingspositie glastuinbouw vervalt

Ook kas voortaan verplicht langs Haagse meetlat voor energiebesparing

Ook telers moeten er binnenkort aan geloven: het Nederlandse kabinet verplicht hen om voor 1 december 2023 hun energieverbruik in kaart te brengen en verplicht energiebesparende maatregelen te onderzoeken en ook te nemen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Bedrijven moeten al langer aan dergelijke eisen voldoen. De glastuinbouw had een uitzonderingspositie, maar die vervalt nu. 

De besparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) gebruiken. 

Het gaat in Haagse terminologie om een wijziging van het 'Besluit activiteiten leefomgeving' en het 'Besluit kwaliteit leefomgeving'. Den Haag schat dat met de aanscherping en uitbreiding in totaal 15.000 extra bedrijven onder de regels gaan vallen.

In april werd bij het hulppakket van het kabinet voor de glastuinbouw al aangekondigd dat er gekeken werd om de glastuinbouw onder de verscherpte energiebesparingsplicht te laten vallen. Een verkenning is nadien uitgevoerd en de uitkomsten zijn voor het kabinet reden tot deze stap over te gaan. Glastuinbouwbedrijven die deelnemen aan het systeem  kostenverevening reductie CO2-emissies waren uitgezonderd van de energiebesparingsplicht.

Den Haag rekent erop dat de aanscherping van de regels een stimulans voor telers is om te investeren. In samenspraak met de sector zal ook de lagere regelgeving aangepast worden, schrijft minister Jetten van Klimaat en Energie vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarbij wijst hij bijvoorbeeld op het voor de glastuinbouw vaststellen van Erkende Maatregelen.

De schatting is dat voor de glastuinbouw ruim 4600 kaslocaties in aanmerking komen voor de energiebesparingsplicht, zo valt te lezen in het Ontwerpbesluit en de Nota van toelichting. Zij zouden samen rekening moeten houden met een investering per jaar van zo'n 11,5 à 12,5 miljoen euro.

Voor de informatieplicht is de schatting dat zo'n 2600 kaslocaties moeten rapporteren vanwege de informatieplicht. Hier is de schatting dat het een financiële last van tussen de 0,5 en 1 miljoen euro per jaar bedraagt. Na de eerste keer, meer werk, zakt de prijs tot tussen de 4 en 7,8 ton. 

Voor 'zeer grote energiegebruikers' geldt ook een onderzoeksplicht. Hier wordt in de nota van toelichting die Jetten verstrekt gesproken van een grens vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 kuub aardgas(equivalenten) per jaar om een verplicht onderzoek naar verduurzaming te moeten doen.