"We zijn deze vertical farm begonnen omdat we hier geen kwaliteitsproducten hadden. De meeste producten die beschikbaar zijn, zitten onder de gewasbeschermingsmiddelen en worden allemaal geïmporteerd uit naburige landen. Een vertical farm was de beste optie om dit te doen, omdat het een van de meest robuuste manieren is om hier te telen, gezien de externe uitdagingen," aldus Robin Kwee, compagnon en exploitant van het Filipijnse Herbivore Farms.
Robin Kwee
Herbivore Farm begon met Chinese bladgroenten in een farm van
280 m2, met 8 niveaus. Vandaag de dag telt de teeltfaciliteit in totaal 560m2 en levert ze ongeveer 15 producten aan verschillende afnemers: Grote retailers (SNR, Robinsons, en SM), restaurants, en Direct 2 Customers (D2C). Het is vooral het rijkere segment van de samenleving die op zoek is naar deze kwaliteitsproducten, omdat zij zich als een van de weinigen deze producten kunnen veroorloven.
Herbivore werkt nauw samen met de klanten, en vooral met koks. Het streeft er voortdurend naar om zijn producten te verbeteren. "Door met koks samen te werken, kunnen we echt specifiek voldoen aan hun speciale verzoeken en producteigenschappen. Als ze bijvoorbeeld een nieuw ras willen proberen, werken we daar samen met de klant aan. Daarnaast worden ze ook graag verrast, dus soms worden er nieuwe soorten geïntroduceerd om deze groep te houden."
De verpakkingsafdeling
Europa is niet de enige die worstelt met elektriciteit
Het bedrijf focust zich op dit moment vooral op manieren om zo efficiënt mogelijk uit te breiden. Efficiëntie kan in meerdere dingen zitten: teelt, verwerking en energieverbruik.
Dat laatste is voor een groot deel opgelost, want Herbivore heeft onlangs een tiental zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Dat betekent dat de installatie niet meer gebonden is aan specifieke tijden om al dan niet het licht aan te doen. Bovendien worden alle verlichtingskosten nu gedekt door zonne-energie, wat een grote besparing oplevert.
De installatie bestaat uit acht niveaus
Goede toegang tot distributienetwerken
"Natuurlijk willen we ons bedrijf uitbreiden. Maar misschien niet verticaal. Logistiek gezien is Manilla de juiste locatie voor Herbivore, gezien de verschillende distributienetwerken die in de stad beschikbaar zijn. Het zou voor ons niet zinvol zijn om uit te breiden naar andere provincies, omdat dat onze kosten alleen maar zou verhogen. Daarnaast kunnen we gebruikmaken van de uitstekende diensten van bijvoorbeeld Pickaroo, Grab, en onze eigen service, die erg dicht bij de klant staat," bevestigt Robin.
Een deel van de verpakte producten
Herbivore wil juist een kas toevoegen aan hun potentieel, omdat ze die geschikter vinden om nieuwe producten zoals champignons, tomaten, paprika's en meloenen te introduceren. Hun R&D- inspanningen hebben tot nu toe aangetoond dat het rendabeler is om ze in een kas te kweken dan in een vertical farm, omdat het niet efficiënt genoeg is per m2.
Robin bevestigt dat er genoeg middelen beschikbaar zijn om dat mogelijk te maken. Maar voordat die volgende stap wordt gezet, wil Herbivore eerst zelfvoorzienend worden met deze vertical farm. Zo kunnen ze externe investeringen vermijden en met eigen middelen een nieuw teeltbedrijf bouwen.
Voor meer informatie:
Robin Kwee, partner en farmoperator
Herbivore Farms
herbivoreph@gmail.com
herbivore.com.ph