"We zijn op zoek naar investeerders die ons kunnen helpen uit te breiden in nog 10 extra steden in Brazilië. We hebben een grote bevolking om te voeden en met deze 10 nieuwe farms, kunnen we onze teeltkosten nog meer verminderen en zo nog competitiever worden," zegt Diego Gomes, oprichter en CEO van 100% Livre, een vertical farm in Brazilië.

100% Livre is een vertical farm, gevestigd in Brazilië, dat 15 verschillende soorten bladgroenten, cherrytomaten, aardbeien, snackpaprika's, basilicum en nog zes andere kruiden teelt. De kwekerij teelt op dit moment tussen de 20 en 30 ton aan producten per maand, die worden geleverd aan de retailhandel, foodservice, markten, sausindustrie en direct aan consumenten.


Diego Gomes

Enorme markt
Het bedrijf heeft op dit moment één locatie, die 14 meter hoog is en 300 m2 groot in het centrum van Sao Paulo. 100% Livre bouwt momenteel zijn tweede locatie: 1.500 m2 en 18 meter hoog. De tweede farm is ook vlakbij de grootste groentenhandelaar in Latijns Amerika gesitueerd, wat het voor 100% Livre makkelijker zal maken zijn producten te distribueren door heel Brazilië, en buiten die landsgrenzen.

"Brazilië is een heel groot land. Ruwweg 80% van de bladgroenten worden geteeld in het Zuidoosten van het land en zoals in elke logistieke keten is er sprake van een groot verlies in kwaliteit en uitval tijdens de lange transport- en handlingketen. Onze technologie lost dat probleem op," zegt Diego.


Blauwe bessen in de vertical farm

100% Livre heeft zijn eigen automatiserings- en managementsysteem voor de farms, waarvan de belangrijkste onderdelen zijn gepatenteerd met het oog op toekomstige opschaling. Het bedrijf profiteert ook van de munteenheid die zeer concurrerend is voor de export. Zoals Diego benadrukt, is het bedrijf klaar om investeringen en partners van over de hele wereld te ontvangen om zijn bereik uit te breiden.

"Ons doel is om uit te breiden naar alle belangrijke steden in Brazilië en daarna naar andere landen. Brazilië voedt vandaag al meer dan 1 miljard mensen in de wereld. Met onze technologie kunnen we dat nog verder uitbreiden," legt Diego uit.


De geteste Brix-waarden van indoor geteelde blauwe bessen en aardbeien

Vrij van gewasbeschermingsmiddelen en zo zoet als maar kan
Vanuit de wens om zijn zoon te voeden met producten vrij van gewasbeschermingsmiddelen, heeft Diego altijd het belang benadrukt van groenten en fruit zonder restanten van conventionele gewasbeschermingsmiddelen. 100% Livre biedt al concurrerende prijzen met traditionele producenten op het platteland, die hun producten wel gewassen verkopen, maar wel gewasbeschermings-middelen gebruiken tijdens de teelt. Met 100% Livre kunnen consumenten erop vertrouwen dat hun producten nooit zijn bewerkt met gewasbeschermingsmiddelen.

Verder kan de consument ook verwachten dat het fruit van 100% Livre zoet is, omdat zij gemeten Brix-waarden hebben van 17,7 graden bij hun aardbeien en 20 graden bij hun blauwe bessen.


Indoor geteelde cherrytomaten

Zoals Diego zegt is een groot deel van het succes van het bedrijf bereikt door het onderzoek dat Diego heeft gedaan en blijft doen om zijn processen te optimaliseren. Samenwerkingen zijn ook een belangrijke factor, zoals de samenwerking met de Brazilian Agricultiral Research Corporation (Embrapa). En in de toekomst wil het bedrijf ook verdere samenwerkingen aangaan en investeerders verwelkomen om hun uitbreidingsplannen te faciliteren.

Voor meer informatie:
Diego Gomes, oprichter en CEO
100% Livre  
diego@cemporcentolivre.com 
www.cemporcentolivre.com