Urban Crop Solutions (UCS) en Dr. Rudi Pauwels gaan in Zuid-Spanje een onderzoekscentrum oprichten rond indoor farming toepassingen. In dit onderzoekscentrum zal er gewerkt worden rond de uitdagingen van de klimaatopwarming in de Zuid-Europese landen, alsook zal onderzoek gebeuren naar optimalisatie van voedingsrijke gewassen die indien mogelijk ook bijdragen aan een goede gezondheid. Voor UCS is dit nieuw onderzoekscentrum een aanvulling van zijn bestaande onderzoekscentrum in België. Dr. Rudi Pauwels zal UCS ook adviseren in haar activiteiten met betrekking tot plant moleculair farming.  


Frederic Bulcaen links en rechts Dr. Rudi Pauwels

Urban Crop Solutions is sinds 2014 actief in onderzoek naar toepassingen voor ‘landbouw zonder zonlicht’ zoals ‘indoor farming’ dikwijls wordt genoemd met als bedoeling om wereldwijd commerciële indoor farms te gaan installeren. De voorbije onderzoeksactiviteiten vanuit het hoofdkantoor in Beveren-Leie hebben al geleid tot verschillende toepassingen van deze nieuwe landbouwtechniek en bieden zeker oplossingen voor de uitdagingen die er zijn op gebied van voedselschaarste en productie van ingrediënten en grondstoffen op basis van planten.

Met Dr. Rudi Pauwels, die wereldwijd bekendheid geniet omwille van zijn ontwikkeling van werelds meest gebruikte en succesvolste aidsremmers en tevens oprichter van verschillende succesvolle biotechbedrijven, gaat UCS samen een nieuw onderzoekscentrum bouwen in de buurt van Malaga in het Zuiden van Spanje. In dit onderzoekscentrum zal er gewerkt worden rond de uitdagingen van de klimaatopwarming in de Zuid-Europese regio’s. In deze regio’s is er een mogelijkheid en noodzaak om het traditioneel landbouwgebeuren te herzien rekening houdende met de steeds nijper wordende watertekorten maar tevens ook met de voordelen die moderne landbouw in deze streken biedt. Verder is er de logica dat landbouwbedrijven zich in de toekomst meer moeten toeleggen op de productie van meest voedingsrijke gewassen. Het is de gezamenlijke visie dat de inhoud van het gewas, via de gecontroleerde technieken van indoor farming kan geoptimaliseerd worden. Het is voorzien dat het onderzoekscentrum tegen begin 2023 operationeel is. De onderzoeken zullen geleid worden door Dr. Rudi Pauwels en Dr. Oscar Navarrete, hoofd plant wetenschapper van Urban Crop Solutions.


Van links naar rechts: Dr. Rudi Pauwels, Maarten Vandecruys, Frederic Bulcaen, Jean-Pierre Coene

"Ik sluit met dit initiatief weer aan met een eeuwenlange agro traditie in mijn familie. Het waren mijn grootvader en vooral mijn vader, ingenieur in de tuinbouw, die me in mijn jeugdjaren veel kennis en passie hebben doorgegeven voor dit domein," legt Dr. Rudi Pauwels uit. "Verder geloof ik heel sterk in plant molecular farming of plant gebaseerde productie. De indoor farmingtechnieken van UCS zijn heel belangrijk om in de toekomst de plant te gebruiken als alternatieve en efficiënte fabriek voor de productie van interessante voedingsstoffen en farmaceutische relevante producten zoals bijvoorbeeld vaccins."

"We zijn heel vereerd dat een captain of industry van het kaliber van Dr. Rudi Pauwels samen met ons de mogelijkheden van indoor farming wil omzetten in concrete realisaties. Dit bewijst dat we de voorbije 8 jaar heel wat expertise hebben opgebouwd en dat we het juiste business model hebben geïnstalleerd" , vertelt Frederic Bulcaen, voorzitter en medeoprichter van Urban Crop Solutions.

Jean Pierre Coene, CEO van Urban Crop Solutions, vult aan: "Waar in de beginjaren de focus van ons bedrijf uitsluitend lag op verkoop van installaties voor traditionele commerciële voedingsproductie zijn we overtuigd dat we onze groei kunnen versnellen door meer te focussen op installaties voor plant moleculair farming." 

Voor meer informatie:
Urban Crop Solutions 
Grote Heerweg 67
8791 Waregem, België
+32 (0)56 960 306
www.urbancropsolutions.com