Tholen - De afzet van de Aziatische groenten uit de Nederlandse kassen hobbelt volgens Cees Visser van Asian Crop uit Velden redelijk door. Met het winterseizoen in aantocht belevert het bedrijf zowel Aziatische groenten uit Spanje als jaarrond uit de Nederlandse kas. "Over de huidige prijzen klagen we niet, alleen zijn die ook enorm hard nodig door de hoge kosten."

"Nu stoken wij minimaal, dus dat kostenaandeel is niet eens heel groot, maar je wilt de groenten wel vorstvrij houden, dus je zult wel wat moeten stoken en elke kuub gas kost vijf keer zo veel als andere jaren", vertelt Cees. "Je merkt door de inflatie en kostenstijging wel onrust in de markt. De vraag is of de prijzen niet te hoog worden voor de consument."


Cees, Leo en Danielle Visser

De coronapandemie zorgde in 2020 voor de nodige hoofdbrekens bij de kwekerij in het Limburgse Velden. "We zaten net aan het begin van onze productie en de afzet viel in de beginperiode grotendeels weg. Gelukkig hebben we toen onze bakens kunnen verzetten met afzet richting supermarkten en groothandels die rechtstreeks de consumenten bedienen. Hierdoor bleef de omzet nog enigszins op peil. Gelukkig heeft die situatie zich wel hersteld."

Steeds meer kleinverpakkingen
Een belangrijke trend van de laatste jaren is dat er steeds meer Aziatische bladgroenten in kleinverpakking (flowpacks) worden verkocht, vertelt Cees, die samen met zijn zus Danielle het bedrijf runt. Asian Crop levert haar Aziatische groenten aan klanten door heel Europa. "We richten ons met name op de groothandels. De grotere supermarkten laten we graag aan anderen over, dat is toch een vak apart."

Het assortiment bij Asian Crop is de laatste jaren vrij stabiel. Hoewel producten als Am Choi, Hing Choi en Ong Choi niet bij alle consumenten vertrouwd in de oren klinken, wagen volgens Cees ook steeds meer Europeanen zich aan de Aziatische groenten. "Steeds meer mensen eten Aziatische groeten. Een product als Shanghai Pak Choi is inmiddels bijna gemeengoed geworden. Aanvullend bieden we onze klanten ook een groot aanbod exotische producten aan, maar de klanten komen bij ons voor de Aziatische bladgroenten en met de andere exoten vullen we de pallets op."

Het teeltareaal van Aziatische groenten in Nederland is volgens Cees door de jaren heen vrij stabiel. "Af en toe komt er een teler bij en af en toe valt er eentje af. Het is geen hele grote markt, dus op het moment dat er iets te veel product op de markt is, kan de prijs ook gelijk onder druk komen te staan. Het is ook geen teelt die je er even bij doet, zeker als je altijd wilt kunnen leveren moet je er echt bovenop zitten, anders gaat het niet."

Voor meer informatie:
Cees Visser
Asian Crop
Ebberstraat 12
5941 NN Velden
Tel: +31 6 12800218
cees@asiancrop.nl
www.asiancrop.nl