Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Risicobeoordeling navulling en gebruik in dispensers handdesinfectiemiddelen

Handdesinfectiemiddelen worden in gebruiksklare verpakkingen verkocht, maar ook aangeboden als navulling voor dispensers of kleinere (pomp)flessen. Voor het gebruik in dispensers en het navullen moeten daarom ook de risico’s worden beoordeeld, stelt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Voor handdesinfectiemiddelen die onder de biocideverordening (BPR) worden beoordeeld zijn hiervoor in de CA meeting van maart 2022 de volgende afspraken gemaakt: 

 1. Bij een beoordeling moet een aparte risicobeoordeling worden uitgevoerd voor het gebruik in dispensers en het navullen (in dispensers of kleinere (pomp)flessen). Dit gebruik dient te worden gespecificeerd in de summary of product characteristics (SPC). Ook worden de beschikbare verpakkingen, bedoeld voor navulling, en het te gebruiken dispensersysteem in de SPC vastgelegd.
 2. De dispenser of de verpakking, die is nagevuld, moet zijn voorzien van de volgende minimale labelinginformatie:
         1. Het toelatingsnummer
         2. De handelsnaam van het biocideproduct
         3. De identiteit en het gehalte van elke actieve stof
         4. De gebruiksinstructie, inclusief de inwerktijd die nodig is             voor de biocidewerking
         5. De informatie volgens CLP (indien van toepassing)
 3. In die gevallen, waarin navullen géén onderdeel is van de beoordeling, is afgesproken hiervoor in de SPC de zin op te nemen: ‘Gebruik alleen de originele verpakking. Niet voor navulling of overbrenging in andere containers/apparaten.’

Het Ctgb zal deze afspraken – als ze relevant zijn – meenemen bij aanvragen. Bij het indienen van een aanvraag moet een aanvrager aangeven of het product ook voor navullen wordt gebruikt, inclusief informatie over de daarvoor te gebruiken verpakkingen en de specificaties van het dispensersysteem. Daarnaast moet de aanvrager informatie opnemen op de dispensers/containers voor navulling met het handdesinfectiemiddel.

Bron: Ctgb 

Publicatiedatum: