Tholen - De gevolgen van de stijgende energieprijzen voor detailhandel beginnen duidelijk te worden in het straatbeeld. Ton Kanters - Gezond Genieten in Heftheuvel houdt vandaag opheffingsuitverkoop. Dé Groenteman in Waddinxveen sluit eind november de deuren en De Hôrster tuin neemt afscheid van personeel nadat ze eerder al een aantal koelingen uitzette.

Ruim anderhalf jaar na de opening van Ton Kanters - Gezond Genieten, een concept van groenteman Ton Kanters en zijn broer Sander, zijn ze genoodzaakt de winkel te sluiten. De winkel vol met gekoelde en gezonde kant-en-klaarproducten in winkelcentrum Heftheuvel in het centrum van Den Bosch moet gezien de huidige economische omstandigheden sluiten. "Helaas hebben we geen andere keuze", aldus Ton Kanters. De twee winkels in Vught en Schijndel blijven open.

De De Hôrster Tuin is genoodzaakt verder in te krimpen. "Als ondernemer hoop je nooit zo’n keuze te moeten maken, maar helaas leven we in een bizarre wereld momenteel. In verband met financiële redenen / kostenbesparing zijn wij genoodzaakt afscheid te nemen van een gewaardeerde collega", aldus Annemarie Litjens, eigenaresse van De Hôrster Tuin.

De sluiting van Dé Groenteman in Waddinxveen werd onlangs besproken tijdens de beraadslagingen in de gemeenteraad. De sterk gestegen energieprijzen bleken de druppel. Het ging echter op bedragen "waar het college niet aan kan voldoen”, aldus wethouder Werk en Inkomen Brigitte Leferink. Daarmee sluit eind november de laatste zelfstandige groentewinkel in het dorp. 

Ad & Tineke's Dagwinkel in Schoonrewoerd krijgt wel steun, niet vanuit de gemeenteraad maar van dorpsbewoners zelf. Die willen de winkel niet missen. Het ondernemersechtpaar kwam met het plan om de winkel als stichting voort te zetten en haalde met het reddingsplan 70.000 euro op. Van dat geld gaat de ondernemer nieuwe koelingen en een vriezer kopen, wat de helft gaat schelen in energieverbruik. 

Klik hier voor het artikel over Dé Groenteman in het AD.