Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Niet of nauwelijks belichte kasgroententeelt van de winter"

Tholen - Met kasgroenten gaat BelOrta met veel producten richting het einde van de teelt op dit moment. "Paprika, aubergine lopen op zijn eind en ook komkommers zullen binnen een aantal weken klaar zijn", zegt Benny Cuypers van BelOrta. "Alleen met tomaten zullen we nog doorgaan tot eind van het jaar en met trostomaten hebben we zelfs wat najaarsteelt, wat tot de derde week van januari zal lopen. Het aanbod is er op het moment nog wel, maar dat begint elke week gestaag af te nemen. We proberen zo lang mogelijk onze klanten te beleveren."

Voor de periode januari-maart voorziet Benny echter beduidend minder product bij BelOrta. "Belichte winterteelt zien we niet of nauwelijks, waardoor het aanbod aanzienlijk minder zal zijn dan voorbije jaren. Het is afwachten tot eind maart - begin april tot we weer onbelichte teelt in productie zullen krijgen. Het wordt een winter met de nodige uitdagingen."

Zoete aardappel
Het zoete aardappelseizoen is weer gestart bij BelOrta. "Sinds een week of twee zijn we weer begonnen met de leveringen bij klanten en de oogst ziet er goed uit dit jaar. Het is een warme en droge zomer geweest, wat voor de zoete aardappel juist voordelig is."

Over de kwaliteit van het product zijn ze dit seizoen dan ook wel degelijk te spreken. "Vorig jaar was het een te koude en natte zomer, wat de zoete aardappelen geen goed deed. Dit jaar kunnen we spreken van een mooie productie, waardoor ook de prijsvorming in orde is op het moment." Benny merkt wel op dat haar drie vaste telers steeds meer proberen om langer door te gaan met leveringen gedurende het seizoen. "We proberen jaarrond te gaan in bewaring, zodat we richting het einde van het seizoen de Belgische zoete aardappel kunnen blijven leveren. Met de hoge bewaarkosten wordt dit er allemaal zeker niet makkelijker op. De kosten drukken fors op de marges, maar het is wel een streven voor ons."

"De Belgische zoete aardappel begint langzaamaan ook steeds meer een speler te worden in België", vervolgt Benny. "Echter zit je met de zoete aardappel wel op een internationale markt, waardoor import en productie elders uiteraard ook meespeelt. Wij richten ons desalniettemin op het lokale aspect van dit vrij exotische product en zien dat de populariteit hiervan in België wel gestaag blijft groeien."

 

Voor meer informatie:
Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)155 655 291
[email protected] 
www.belorta.be