Voor de derde week op rij is de komkommerprijs gedaald op de klokken van het VBT. Het resulteerde aan het eind van week 41 in een middenprijs van afgerond 41 eurocent per stuk. Daarmee ligt de prijs onder het vijfjarig gemiddelde. De paprika- en tomatenprijzen liggen wel ruim boven het gemiddelde, net als de prijzen voor kropsla.

De middenprijs voor biologische komkommers vertoont geen daling. Sinds begin augustus is de prijs heel stabiel en is de prijs stukje bij beetje doorgestegen tot gemiddeld in week 41 70,7 eurocent. 

Voor een kilo losse tomaten werd afgelopen week gemiddeld afgerond 1,44 euro betaald. Daarmee is de dip in de prijs van week 40 tenietgedaan. In die week leverde een kilo 1,265 euro op, nadat de weken daarvoor de prijzen alsmaar stegen en daarna enige tijd stabiel waren. Met 1,44 lag de middenprijs vorige week weer bijna op het niveau van de tweede helft van september. 

Trostomaten leverden gemiddeld per kilo vorige week afgerond 1,76 euro op. Na een dipje in week 38 heeft trostomaat de stijgende lijn weer te pakken. 

Bij de paprika's wordt geel het best betaald met in week 41 gemiddeld een kiloprijs van 1,644 euro. Groen  levert gevoelig in en komt op 80 eurocent uit, terwijl ook rood iets inlevert en met afgerond 98 eurocent net iets lager ligt dan in week 40. 

Voor de slasoorten geldt dat de meeste middenprijzen vorige week zijn gezakt, uitgezonderd multicolorsla. Ook kropsla handhaaft zich op een stuksprijs rond de 75 eurocent. Daarmee ligt de middenprijs voor kropsla heel ver boven het vijfjarig gemiddelde. Ook voor multicolorsla en veldsla ligt de prijs ruim boven het vijfjarig gemiddelde.

Een blik op het zachtfruit leert dat de aardbeienprijzen opnieuw gevoelig inleverde. Een kilo Elsanta leverde net iets meer dan 2,40 euro per kilo op. Als we alle aardbeien op een hoop gooien dan doet een kilo in week 41 net iets meer dan 2,25 euro. De prijs voor bramen blijft boven de 10 euro liggen en komt in week 41 uit op 10,61 euro. Frambozen leveren per kilo gemiddeld 6,627 euro op. 

De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Bekijk hier alle VBT-cijfers over week 41 voor groenten en fruit