Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inbreng functionele moleculen in verpakkingsmaterialen moeten houdbaarheid AGF verlengen

Het Italiaanse bedrijf Nice Filler heeft een technologie gepatenteerd die tot doel heeft de houdbaarheid van voedsel te verlengen door de kwaliteit en versheid ervan langer te behouden. Cronogard is een innovatief systeem voor het inbrengen van functionele moleculen in verpakkingsmaterialen. De moleculen worden verankerd op anorganische oppervlakken. Op die manier wordt het voedsel op een gecontroleerde manier beschermd. 

Cronogard is een additief op basis van een eetbare en biocompatibele verbinding ontwikkeld voor voedselverpakkingen in plastic, biopolymeren, karton en aluminium. Het reduceert de vorming van een biofilm en remt de microbiële groei af die verantwoordelijk is voor het bederf in de verpakking. Bovendien vermindert het de doorlaatbaarheid van de verpakking en werkt het dus als een barrière. Biofilm is een stroperig laagje bestaande uit gisten, bacteriën en organische polymeren die zich aan de wanden van elk soort materiaal hechten, wat leidt tot kolonisatie en proliferatie van microben op het verpakkingsoppervlak. 


"Ook groenten en fruit zijn compatibel met deze technologie", vertelt Marco Andreotti, CEO van Nice Filler. "De toevoeging van het Cronogard-additief verbetert ook de mechanische, thermische en barrière-eigenschappen. Een normale verpakking heeft een veel hogere concentratie aan micro-organismen dan een verpakking met Cronogard. De groei van Pseudomonas en Escherichia Coli in Cronogard-verpakkingen is veel beperkter. Voor de eerste is er een duidelijk verschil na 30-45 dagen en van de Escherichia Coli bacterie is er een vermindering merkbaar na 72 uur." 

Cronogard bestaat uit meerdere producttypes volgens de te behandelen voedselcategorie. Naargelang het te conserveren product levert Nice Filler de Cronogard-technologie in de vorm van specifieke Masterbatches (voor elk polymeer) of als coating.

De innovatieve voordelen van Cronogard zijn talrijk volgens de ontwikkelaars:

  • De beschermende werking blijft effectief bij stijgende temperatuur (beschermt voedsel zelfs bij plotselinge temperatuurschommelingen);
  • Het maakt het aanboren van nieuwe, verder afgelegen markten voor verse en zeer bederfelijke voedingsmiddelen mogelijk (bijv. vers gesneden producten, zachtfruit, mozzarella, enz.);
  • Het verlengt de houdbaarheid van voedingsmiddelen met behoud van uiterlijk, smaak en voedingseigenschappen;
  • Het vermindert het gebruik van conserveermiddelen;
  • Het is milieuvriendelijk;
  • Het vermindert de voedselverspilling aanzienlijk.

De groeiende vraag naar kant-en-klare voedingsproducten, de globalisering van de handel en de distributie vanuit gecentraliseerde verwerkingspunten stellen de grote uitdaging om de veiligheid en kwaliteit van voedsel te blijven waarborgen en verhogen. Dit vereist een totaalconcept inzake kwaliteit, niet alleen van het voedsel zelf, maar ook van de procestechnologie en de verpakking. 

Nice Filler bezit 3 patenten: de eerste betreft de filler, verleend in juli 2018 (n. WO 2013060738); de tweede de toepassing van het vulmiddel, verleend in september 2019 (n.WO2010 016034); de derde betreft de technologie voor toepassing op papier en karton, verleend in februari 2022 (n. WO2022029022A1).

Voor meer informatie:
Nice Filler
Tel: +39 (0)89 964019
[email protected]
nicefiller.it