Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We hebben nog tot minstens eind 2023 nodig om de eindproducten te behalen waar we naar streven"

Uitstel Frans proefproject medicinale cannabis deert teler niet

"Het doel is om alle beschikbare expertise te bundelen voor onderzoek dat uiteindelijk zal resulteren in een eindproduct voor de Franse geneesmiddelenmarkt", zegt Hugues Péribère, oprichter en CEO van Overseed. Het bedrijf is opgericht in 2021 en mag als eerste in Frankrijk medicinale cannabis telen voor R&D-doeleinden. "Een van de belangrijke aspecten waar we ons op richten is de link tussen genetica en teelt. We willen rassen selecteren die voldoen aan de vereisten om de 'farmaceutische run'-fase te starten, waardoor Franse patiënten toegang krijgen tot hoogwaardige medicinale cannabis."

Rassenselectie
Niet lang nadat Overseed de goedkeuring had gekregen van ANSM (Frans Agentschap voor de Veiligheid van Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten), haalden ze € 2,5 miljoen op en lanceerden ze hun R&D-programma. Nu is het bedrijf de agronomische en chemische fenotypering aan het voltooien. "Hierdoor kunnen we de precieze genetica selecteren die we zullen behouden om de medicijnen te produceren. We richten ons daarbij op veel belangrijke kenmerken. Zo mikken we op rassen die rijk zijn aan CBD en THC, met specifieke terpeenprofielen. Daarnaast selecteren we kenmerken die het teeltbeheer vergemakkelijken. De hoogte van de planten, de vorm van de bloemen en de weerstand tegen plagen zijn enkele belangrijke criteria die we evalueren. Hierdoor hopen we de juiste planten te vinden om te vermeerderen." Tegen het einde van het jaar zijn de wetenschappelijke teams van Overseed van plan om vijf plantenrassen te selecteren die voldoen aan de vereisten om de fase van de 'farmaceutische run' te starten. 

Het onderzoeksteam werkt in een R&D-ruimte van 1.000 vierkante meter binnenin een kas van 5.000 vierkante meter. "Het is een technologisch zeer geavanceerde kas, die ons helpt om de normen te halen voor het telen van cannabis van farmaceutische kwaliteit", zegt Hugues. Het bedrijf is momenteel bezig met het behalen van de GACP- en EU GMP-certificeringen. Overseed zal de extracten ontwikkelen met de hulp van Stanipharm CDMO, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van actieve ingrediënten, met name door CO2-extractie. "Partnerschappen zijn erg belangrijk in ons traject, omdat ze ons helpen om hoogwaardige producten te bereiken en om als bedrijf snel en efficiënt te groeien."

De Franse markt
Eind september werd bekend dat het Franse proefproject voor medicinale cannabis waarschijnlijk met nog een jaar wordt verlengd. Dit betekent dat de officiële lancering van de wettelijk toegestane markt nog een jaar wordt uitgesteld om meer tijd te hebben om alles te organiseren. "De prioriteit is om patiënten zo snel mogelijk toegang te geven tot medicinale cannabis. Daarom vinden we het jammer om te zien dat de lancering wordt uitgesteld. De beslissing heeft weinig directe impact op de operationele kant van ons bedrijf, aangezien we tot minstens eind 2023 nodig hebben om de eindproducten te behalen waar we naar streven", zegt Hugues. 

Hugues legt uit dat het moeilijk is om het potentieel van de Franse markt te voorspellen als er nog zoveel aspecten onbekend zijn. "Wie mag de medicatie voorschrijven? Hoe gaan we de artsen opleiden? Welke patiënten krijgen toegang tot het product? Er vallen nog veel knopen door te hakken die het algehele succes van het medische programma zullen bepalen."

Voor meer informatie:
Overseed
www.overseed.fr