Het Nederlandse cannabisveredelingsbedrijf F1 SeedTech en NewBreedSeed (NBS) hebben een definitieve overeenkomst gesloten waarbij F1SeedTech 100% van de aandelen van NBS overneemt. De fusie combineert de cannabisveredelingsactiviteiten van NBS en de korte dag-veredelingsactiviteiten van F1SeedTech in Israël en Nederland. De Nederlanders zetten dankzij de fusie de stap naar de Verenigde Staten.

De Nederlanders zijn erin geslaagd F1-hybride zaden uit cannabis te winnen. "Stekken van moederplanten zijn al tientallen jaren het favoriete uitgangsmateriaal in de cannabisindustrie. Het is echter onze vaste overtuiging dat F1 hybride zaden die rol de komende jaren zullen overnemen vanwege de vele agro-economische voordelen. Deze overtuiging is geworteld in vele voorbeelden van rij- en groentegewassen die dezelfde omschakeling hebben gemaakt, zoals maïs, suikerbiet, tomaat en paprika," zegt Maikel de Bresser, COO van F1 SeedTech.

"Telers hoeven zich geen zorgen meer te maken over verslechterende moederplanten, terwijl ze toch de uniformiteit, stabiliteit en eigenschappen krijgen die essentieel zijn voor hun productie en gewasbeheer", zegt Harold Frazier, het hoofd veredeling van F1 SeedTech. Hij benadrukt dat de interne en externe proeven de goede prestaties van deze zaden hebben aangetoond.


Diederik van den Broek en Maikel de Bresser van F1 SeedTech op GreenTech 2022 in Amsterdam.

F1 hybride zaden
Maikel legt uit dat F1 SeedTech succesvol is geweest in het toepassen van de algemene F1-veredelingsmethode op cannabis. "De groenten die we eten zijn afkomstig van F1-hybride zaden. Nog maar vijf jaar geleden werd deze methode nog niet professioneel toegepast op de cannabisteelt. Dat komt deels door het juridische klimaat rond de plant, een tekort aan professionele biologen en veredelaars, maar ook het feit dat de meeste cannabisbedrijven sinds het begin van de legalisering hun investeringen richten op de eigenlijke productie in plaats van op de ontwikkeling van de genetica."

Dus hoe creëer je een F1 hybride? Frazier legt uit dat het de eerste generatie is na het kruisen van twee duidelijk verschillende ingeteelde ouderlijke types. De inteelt van cannabisplanten is niet altijd zo eenvoudig als bij maïs en tomaten. Het vereist diepgaande kennis van de cannabisplant. "Uiteindelijk creëer je twee inteeltlijnen, wat gebeurt door verschillende inteeltstappen te ondergaan om zeer homozygote/fixe inteeltlijnen te creëren. Nadat de inteeltlijnen het vereiste niveau van homozygositeit en de vereiste genetische en fenotypische kwaliteitsniveaus hebben bereikt, worden de inteeltlijnen gebruikt als de ouderlijnen van de F1 hybride variëteiten."

F1 hybride zaden vs. stekken
F1 SeedTech merkte dat de cannabisindustrie zich richtte op de productie van bloemen uit klonen als voorkeursmethode en de F1-kweekmethode negeerde. Volgens De Bresser hebben de proeven aangetoond dat de F1 hybride zaden resulteren in sterke en gezonde planten met een hoge kiemkracht en minder arbeid in de kas vergen. "Telers zullen merken dat deze rassen hen een hogere opbrengst opleveren. Bovendien is elk zaadje van een bepaald F1-hybride ras precies hetzelfde. Vroeger was dat het grote voordeel van stekken, omdat cannabiszaden vroeger onbetrouwbaar waren in de productie. Nu betekenen de F1 hybride zaden echter dat elke plant binnen die variëteit genetisch hetzelfde is. Daardoor weet de kweker precies hoe groot de planten zullen worden, wat de opbrengst zal zijn en hoe hij de groei van de planten moet beheren."

Als zowel stekken als F1 hybride zaden uniformiteit bieden, wat maakt de zaden dan superieur aan stekken? De Bresser legt uit dat zaden ook stabiel zijn. "Moederplanten gaan na verloop van tijd achteruit, terwijl zaden oneindig kunnen worden geproduceerd. De zaden van de ouderlijn kunnen jarenlang koel worden bewaard. Bovendien bieden zaden veel voordelen op logistiek gebied. We kunnen onze zaden over de hele wereld vervoeren, aangezien veel landen cannabiszaden niet als illegaal beschouwen. Het versturen van stekken daarentegen kan veel ingewikkelder worden vanwege de vereiste vergunningen. Ook het vervoer zelf is veel eenvoudiger. In een klein doosje kun je gemakkelijk honderdduizenden zaden vervoeren. Planten zijn levende wezens die het risico lopen tijdens hun reis beschadigd te raken door bijvoorbeeld temperatuurverschillen. Dat geeft klanten van zaden ook veel meer flexibiliteit. Je kunt ze nu kopen en wachten tot volgend jaar om ze daadwerkelijk te gaan gebruiken." Daarnaast vermeldt Frazier dat de F1 hybride kweekmethode een bewezen aanpak is voor het stabiliseren van specifieke eigenschappen, waaronder ziekteresistenties, en het toegankelijk maken daarvan voor telers over de hele wereld.

Telers overtuigen
F1 SeedTech merkt nu al dat er zeker interesse is bij telers. In de eerste interne en externe proeven met ervaren telers en universiteiten hebben ze bevestigd dat hun F1 hybride zaden de voorspelde voordelen opleveren. Toch is het niet eenvoudig om telers over te halen hun productie te veranderen. "Telers nemen niet graag risico's. Als ze eenmaal gewend zijn aan een bepaald gewas, is het een uitdaging om hen te overtuigen een andere teelt te kiezen. Daarom organiseren we veel proeven met potentiële klanten. Het is gunstig voor telers om zelf te zien hoe gemakkelijk het product is en om de voordelen te ervaren." Op dit moment komt hun belangstelling vooral uit Noord-Amerika. Europa is echter ook een interessante markt. "Op dit moment zijn de Portugese en Noord-Macedonische cannabismarkten groot. We zijn ook enthousiast over de komende mogelijkheden op de Duitse markt, waar we de eerste gesprekken met bedrijven al zijn begonnen."

Als het gaat om de cannabisvariëteiten van het bedrijf, is er nog veel meer om naar uit te kijken. "We staan aan het begin van een nieuw tijdperk en we zullen elke dag doorgaan met de ontwikkeling van betere variëteiten. F1 SeedTech wil de beweging naar duurzaam en betrouwbaar uitgangsmateriaal leiden en wil het go-to bedrijf worden voor kwekers om alles te ontdekken wat ze moeten weten over F1 hybride cannabiszaden."

Stap naar Verenigde Staten
F1SeedTech betreedt voor het eerst de snelgroeiende professionele cannabismarkt in de VS via het in Oregon gevestigde NBS. F1SeedTech beantwoordt de groeiende vraag naar zelfbloeiende zaden door het assortiment F1-hybriden strategisch uit te breiden met zelfbloeiende rassen. NBS zal haar kweekprogramma en verkoopactiviteiten verder uitbreiden onder de naam F1SeedTech.

Harold Frazier, General Manager van NewBreedSeeds: "Deze transactie is een groot compliment voor het NBS-team, en het zal gunstig zijn voor onze bestaande en nieuwe klanten. We zijn succesvol geweest met de levering van F1 hybriden van cannabis en hennep, en deze hebben de klant aan ons weten te binden."

Maikel: "We zijn blij met deze eerste stap in Noord-Amerika. Dit is een zeer synergetische transactie, die meerdere kweek- en teeltcompetenties van onze bedrijven combineert. Onze F1 hybride zaden bieden een superieur alternatief voor het huidige startmateriaal, aangezien F1 zaden een uitstekende reputatie hebben op het gebied van hoge opbrengst en een hoge kwaliteit-kostenverhouding bij meerdere gewassen, zoals maïs, suikerbieten en groenten."

Voor meer informatie:
F1 SeedTech
info@f1seedtech.com
www.f1seedtech.com