Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sven Jordens, Gemex:

"Enorme prijsschommelingen in bijvoorbeeld aardbeien zorgen ervoor dat niemand weet waar ze aan toe zijn"

Tholen - Im- en exporteur Gemex heeft sinds mei haar nieuwbouw in gebruik genomen en ondertussen is het pand, direct aan het bestaande DC in Genk, zo goed als klaar. "We hebben het ook wel nodig gehad in de zomermaanden, want van mei tot en met augustus is het zeer druk geweest. Op het moment merken we echter dat de handel wel een flinke terugval ervaart", vertelt Sven Jordens van Gemex. 

Het bedrijf heeft haar plannen voor de nieuwbouw eigenlijk precies op het juiste moment tot uitvoering gebracht. "In 2016 zijn we hier naar Genk gekomen en rond 2020 zagen we dat we redelijk beperkt werden door de beschikbare ruimte. Het werd te klein, waardoor we besloten tot uitbouw. Als je ziet hoe de kostprijzen in de bouw sindsdien zijn gestegen, zijn we heel blij dat we dit hebben kunnen realiseren." De nieuwbouw is direct aan het bestaande distributiecentrum gebouwd, wat resulteert in een verdubbeling van de oppervlakte. "Nu kunnen we niet verder uitbreiden op deze locatie, maar met deze realisatie kunnen we zeker weer een aantal jaar vooruit. Dat we daar geen zorgen meer over hebben is fijn, want we zullen echt moeten afwachten hoe de winter en het nieuwe seizoen zullen verlopen in deze onzekere tijden", vervolgt Sven.

Forse prijsschommelingen op de markt
Want onzekere tijden zijn het zeker in de handel op het moment. "We verwachten weinig aanbod van Belgische tomaten en aardbeien van de winter. Dan zal je toch naar andere aspecten moeten kijken om de boterham te verdienen. Wij hebben dan nog wel genoeg alternatieven, maar voor de telers zorgen de gestegen kosten in de teelt, en bewaring, voor een uiterst verstikkende situatie. Bovendien zorgen de enorme prijsschommelingen in bijvoorbeeld aardbeien er ook voor dat niemand weet waar ze aan toe zijn. Afgelopen maand betaalde je bijna €6 voor een doosje. Die prijzen zijn inmiddels bijgetrokken, maar de €1,30 die deze week werden betaald, zijn dan weer te goedkoop voor de telers eigenlijk."

Ook op de preimarkt, zo legt Sven uit, zijn de prijzen soms niet bij te houden. "Door de hitte en droogte zijn er heel veel kwaliteitsproblemen in de prei. De goede Flandria kwaliteit gaat voor €1,40, wat eigenlijk ongezien is voor deze periode van het jaar. Voor de mindere kwaliteit klasse I prei wordt echter ook een prijs van rond de €1 betaald. Op het moment is het gewoon heel moeilijk om ergens goede prei te vinden, waardoor de prijzen door het dak gaan. Het is een bijzondere markt."

Voor meer informatie:
Sven Jordens
Gemex
Kaarbaan 3
B-3600 Genk
+32(0)13 55 3326
gemex@gemex.be         
www.gemex.be