Tholen – Hoewel er voor consumenten nu duidelijkheid is over hun energierekening, is dat bij ondernemers nog niet het geval. Grootverbruikers als AGF-speciaalzaken wachten echter nog met smart op een regeling. Sommige ondernemers zetten koelingen uit om geld te besparen, maar Jos Schouten Groenten en Fruit zet er juist een koeling bij en die gaat ook zeker gevuld worden, vertelt eigenaar Jos Schouten.


Jos Schouten

De nieuwe (energiezuinige) koeling was al tijden geleden besteld. Als hij nu voor dezelfde beslissing had gestaan dan had hij wellicht anders besloten, geeft Jos toe. De verkoop van kant-en-klaarmaaltijden is heel belangrijk voor de omzet, de verkoop groeit harder dan het traditionele AGF-aanbod. Ondanks de inflatie zijn die verkopen tot en met afgelopen augustus blijven plussen. In september lijkt de consument de hand meer op de knip te gaan houden, merkt Jos. En niet alleen in Oss, meer ondernemers in zijn omgeving geven dat aan.


Nieuwe koeltoonbank in aanbouw

"De koelingen zijn overigens niet de grootste kostenpost als het gaat om energieverbruik, dat zijn de steamers en ovens waarmee de gerechten worden bereid," vertelt Jos. Dat er een regeling komt voor ondernemers, is toegezegd door de overheid. Vanuit de branchevereniging AVN wordt voor de AGF-detailhandel een sterke lobby gevoerd om hen als energie-grootverbruikende sector onder de regeling te laten vallen, weet Jos. Hij hoopt dat er snel duidelijkheid komt zodat hij weet waar hij aan toe is. "Dat het vervelend wordt, dat geldt voor iedereen. Als ondernemer heb je een groot deel in eigen hand en kun je ook beter je best gaan doen. Dat zal zeker helpen maar nu is het deels een loterij. Als er geen regeling komt dan ik vrees wel dat er gezonde ondernemers zijn die toch omvallen."


Maaltijdservice toonbank

De nieuwe koelingen zullen volgende week worden geïnstalleerd en klaar voor gebruik zijn. Ze gaan ook goed gevuld worden. Jos Schouten heeft een grote vaste klantenkring voor die maaltijden en hoopt die verder uit te breiden door het aanbod te vergroten. De prijzen van maaltijden houdt hij gelijk. Begin dit jaar zijn die nog aangepast, maar de gestegen kosten voor energie zal hij niet doorrekenen. "Klanten moeten het kunnen blijven betalen en zolang de prijzen hetzelfde blijven zullen de klanten blijven komen. Ze zijn het gewend om maaltijden te kopen en de redenen daarvoor blijven toch hetzelfde: ze blijven het druk hebben en te weinig tijd. Bovendien hoeven klanten die naar een AGF-speciaalzaak gaan niet te snijden in hun budget voor voeding, eerder gaat het om een tweede auto of vakantie", besluit Jos.

Voor meer informatie:
Jos Schouten
Schouten Groenten en Fruit
Sterrebos 7
Oss
T: 0412 633 004
@SchoutenGroenteFruit
info@schouten-agf.nl