Al meer dan 40 jaar teelt het Italiaanse bedrijf Ortodì dei F.lli Lisi groenten in de vollegrond en in de kas. De groenten worden los of in trays met verschillende gewichten geleverd aan meerdere supermarktketens in Italië. 

"Tomaten telen we het hele jaar door en stengelbroccoli oogsten we ongeveer gedurende 8 maanden, van oktober tot en met mei. Van beide producten hebben we veel rassen om te kunnen voldoen aan de diverse smaakvoorkeuren van de consument en om de klanten continuïteit en kwantiteit te kunnen garanderen", zegt Giuseppe Lisi, een van de eigenaren van dit bedrijf uit Apulië. 

De tomaten worden in de kas op kokossubstraat geteeld op een areaal van 4,5 hectare. De kassen worden verwarmd met enorme biomassa-ketels. "We telen cherrytomaten, gele datterino’s, geribbelde tomaten, ronde Camone-tomaten en Regina-tomaten", vertelt Lisi. "De kassen zijn uitgerust met technologische systemen voor een continue analyse van de teeltparamaters, zoals onder meer ook de zonnestraling. Op die manier kunnen we het gebruik van meststoffen en water minimaliseren." 

"Het oogsten en verpakken van onze groenten vindt dagelijks plaats. De producten liggen dus niet eerst dagenlang in koelcellen voordat ze verzonden worden naar de supermarkten. Al decennia lang is het ons doel om de klant maximale versheid te garanderen."

De negatieve noot komt natuurlijk van de kostenstijgingen, een probleem waar alle bedrijven vandaag de dag mee te maken hebben. "Meststoffen zijn 400% duurder geworden, diesel 100%, verpakkingen 50% en plastic voor de kassen 300%. Ook de prijs van zaailingen en zelfs het salaris van de werknemers is gestegen. We moeten hen meer betalen om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. Door de hogere productiekosten kunnen we niet investeren in nieuwe kasconstructies of andere verbeteringen. Gelukkig hebben we geen last van de gasprijsstijgingen, want onze kassen worden verwarmd met houtsnippers afkomstig van het snoeien van de bomen in de nabijgelegen bossen."

Voor meer informatie:
Azienda agricola Ortodì dei F.lli Lisi
Contrada Fascianello, 48
72015 Fasano (BR) - Italië
Tel: +39 393 441 1404
info@ortodi.it
ortodi.it