Tholen - Zaterdag 9 oktober is de Groninger Bertus Lubbers uit Musselkanaal overleden. Lubbers, die in het noorden een groenten- en fruitimperium van 35 speciaalzaken opbouwde, is 87 jaar geworden. Donderdag zal de begrafenis in familiekring plaatsvinden.

Hans de Jonge, inmiddels werkzaam bij EFP International, werkte twintig jaar voor Lubbers. "Op mijn vijftiende ging ik uit school bij hem werken. Bertus was hard maar eerlijk, recht door zee, no-nonsense en bovenal een prachtmens, waar ik, maar ook veel andere mensen, enorm veel van hebben geleerd", blikt Hans terug. Hij had nog altijd contact met zijn oud-werkgever en zijn familie.

Lubbers werd geboren in 1935 aan de Marktstraat in Musselkanaal, de plek waar z’n ouders twee jaar eerder een groentezaak waren begonnen. Omdat de zaak onvoldoende opbracht ging vader Lubbers met de bakfiets langs de huizen en belandde hij in de markthandel. Op een dag zag Lubbers na weer een lange marktdag een mooi winkelpand op de kruising van de Hoofdstraat met de Europalaan in Stadskanaal. En zo werd de eerste groente- en fruitwinkel geboren. 

"Op een gegeven moment hadden we 35 groenten- en fruitzaken in Groningen, Drenthe en Friesland. In eerste instantie waren dit eigen winkels, later werd dit omgezet in een franchiseformule. We hadden een DC in Musselkanaal en 7 eigen vrachtwagens", vertelt Hans. In 2004 werd de keten verkocht aan Ter Wal in Meppel. Hans vervolgde toen zijn carrière elders in de exporthandel.

Lubbers was in zijn leven niet alleen groenteman, ondernemer, echtgenoot en vader maar ook een fervent fietser, zo meldt RTV Noord. Duizenden kilometers legde hij - net als kleine jongen op de bakfiets in de Veenkoloniën - af door Europa.
Zo had hij een weddenschap met een Spaanse klant van hem. Lubbers moest op de fiets naar Spanje komen, was de weddenschap. En dat deed hij. In dertien dagen fietste hij 2500 kilometer over berg en dal. Met de fietstocht haalde hij 25.000 euro op voor het Ronald McDonaldhuis.