In 2013 richtte Rogier Barents samen met zijn compagnon Boudewijn Wisse Laevo op. Laevo was een spin-out van het bedrijf InteSpring dat ooit begon met systemen om keukenkastjes te balanceren, maar met deze techniek bleek veel meer te kunnen. Zo ontstond het idee om de techniek te gebruiken om mensen te balanceren op zo’n manier dat tillen makkelijker zou worden en er een lagere kans op rugklachten is. Dit leidde tot de eerste exoskeletten.


Rogier Barents

In 2015 kwam de eerste versie van het exoskelet op de markt, de Laevo V2.5 en was daarmee ook het eerste commercieel verkrijgbare rug-exoskelet te wereld. Ondertussen zijn er ruim 2,5 duizend van verkocht en zijn er inmiddels ook meerdere concurrenten op de markt. Waar Laevo zich sterk in onderscheidt, is de grote directe ondersteuning bij de eerste bukbeweging in combinatie met comfort. Dit wordt nog door geen enkel ander exoskelet geëvenaard.

Voor verschillende sectoren
Het inzetten van de exoskeletten is in meerdere sectoren mogelijk. Werkzaamheden in een magazijn waar zware dozen van A naar B worden gedragen. Operatiekamers in ziekenhuizen waar chirurgen lange tijd voorover moet kunnen leunen. En zelfs bij Defensie, waar de Laevo een belangrijk onderdeel kan zijn in de supply chain.

De Laevo 2.5 is nog steeds een gewild product, maar nu heeft het bedrijf ook een nieuw model voor sectoren waarbij vaak stof en vuiligheid kan komen kijken, de Laevo FLEX. Dit model is stof- en waterbestendig, de stoffen onderdelen zijn te wassen, flexibeler en geeft tot drie keer zoveel meer ondersteuning. Het is daardoor bijzonder geschikt voor zwaardere werkzaamheden. Door middel van de verschillende gasveren die gemakkelijk te verwisselen zijn, kan men eenvoudig afstemmen op de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.

Met de nieuwe Laevo FLEX wordt nu ook de focus gelegd op de tuinbouw, alwaar de aanwezigheid van vuil en stof een belangrijke factor is om mee te nemen. De Laevo FLEX biedt ondersteuning bij het repeterend laag werk, bukken en het tillen van zware planten. De firma stond laatst voor het eerst op Plantarium en inmiddels lopen er al veel tevreden klanten rond in de sector.

“Opvoeden van klant net zo belangrijk als ontwikkelen van product”
Volgens Rogier is er nog iets dat ze bij Laevo geleerd hebben en waarmee ze zich onderscheiden als speler in de markt.

“Voorheen werd er vol ingezet op de ontwikkeling en verkoop, maar werd er te weinig rekening gehouden met het volledige implementatietraject bij de klant. Als een bedrijf exoskeletten kocht, functioneerde het exoskelet goed, maar sneuvelde de implementatie soms alsnog op cultuur, bewustwording, logistiek of management. Tegenwoordig begint alles met het testen van de exoskeletten gedurende twee weken tot een maand, gevolgd door een traject waarbij we samen met de klant kijken naar een aantal voor een duurzaam gebruik bepalende factoren. Zijn de gebruikers gemotiveerd om een exoskelet te gebruiken? Waar worden ze precies gebruikt? Waar hang je de skeletten op? Wanneer worden ze gebruikt? Hoe vaak worden ze schoongemaakt? Is er een aangewezen iemand die collega’s helpt en onderwijst over het gebruik ervan, etc.” 

“Een goed product is één ding. Maar als je in staat bent om dit ook goed te implementeren zal je pas echt een impact kunnen realiseren op duurzame inzetbaarheid” concludeert Rogier. 

Voor meer informatie:
Laevo
Tel: +31 (0)15 3020 025 
rogier@laevo.nl 
www.laevo-exoskeletons.com