Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aard Robaard, Koelhuis Dronten:

“Wij hebben dit jaar nog vaste prijzen voor de koeling kunnen afgeven”

Tholen - De stijgende energiekosten houden de gemoederen bij de koelhuizen behoorlijk bezig. Koelhuis Dronten is gespecialiseerd in de kistenbewaring van appelen en peren, maar koelt ook pastinaak, bomen, eieren, bieslook, aardbeiplanten en bloemen. Het koelbedrijf heeft 84 koelcellen met een totale capaciteit van 12 miljoen kg. Het fruit komt voor ongeveer 50% uit Flevoland, de rest wordt van buiten de provincie aangevoerd. 

"Het lastige momenteel is dat de onderlinge verschillen tussen de energiekosten van koelhuizen zo groot zijn. Het maakt nogal wat uit of je een vast of variabel contract of bijvoorbeeld zonnepanelen heeft. Dat maakt de onderlinge verschillen tussen de diverse koelhuizen groot en dat levert helaas ook wel de nodige frustraties op", constateert Aard Robaard. "In de oude situatie, toen de stroomprijs 6/7 cent was, was je 2 cent per kilo kwijt aan energie. Met de huidige gestegen prijzen, kun je zelf uitrekenen wat dit doet met de opslagtarieven." 

"Omdat wij een gezonde mix hebben is de situatie voor ons nog te overzien. Wij hebben dit jaar nog vaste prijzen voor de koeling kunnen afgeven, maar als je volledig in de variabele stroomprijzen zit is dat niet mogelijk. Voor die klanten is dat ook frustrerend, want ze weten als ze hun product opslaan niet waar ze financieel aan toe zijn", vervolgt Robaard. "Met name in de akkerbouw zijn de prijzen aardig goed. Telers zijn dan ook wel genegen om snel te verkopen, maar we hebben ook jaarrond product nodig, dus er is ook geen markt om alle producten gelijk te verkopen", vervolgt Aard.

De peren zijn volgens hem de AGF-producten met de grootste koelbehoefte. Aan begrip bij de klanten ontbreekt het volgens Aard niet. "Iedereen weet wat er aan de hand is, maar het moet allemaal wel betaald worden. Uiteindelijk moeten de kosten toch betaald worden vanuit de producten. We hebben vaker droge jaren gehad met hoge prijzen, maar nu gaan alle kosten in de keten wel erg hard omhoog en dat maakt het handelstechnisch een stuk uitdagender."

Voor meer informatie:
Aard Robaard
Koelhuis Dronten
Tel: +31 (0)321 315588
[email protected] 
www.koelhuisdronten.nl