Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook in Italië worden deze winter witte aardbeien geteeld

Een van de vele resultaten die de afgelopen editie van Fruit Attraction heeft opgeleverd, is dat de witte aardbei binnenkort ook in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata wordt geteeld. De smaak van deze aardbei doet denken aan ananas. Vandaar ook de Engelse naam pineberry. Het fruit bestaat eigenlijk al zo’n 200 jaar en is de uitkomst van een spontane kruising. In het afgelopen decennium is er evenwel heel wat studie naar gedaan. 

Bij zijn terugkeer uit Madrid staat Loris Gentile, voorzitter van de coöperatie Gentile Group, ons te woord. "We hebben een interessante commerciële overeenkomst getekend met het Amerikaanse bedrijf Emco Cal, waardoor we de exclusieve licentiehouder in Italië zijn geworden voor de teelt en afzet van de witte Florida Pearl aardbei. We zullen het komende seizoen een eerste hectare aanplanten in Metapontino, een streek die bekend is voor zijn aardbeienteelt. De aanplant van de zaailingen met kale wortel begint eind deze week al. De eerste aardbeien moeten dan rond Kerst kunnen worden geplukt en zullen beschikbaar zijn tot en met mei volgend jaar. De prijzen van deze witte aardbei zijn hoger dan die van het gewone rode fruit." 

Loris Gentile en José e Jon

"Voor het komende seizoen zullen we leveren aan enkele Italiaanse supermarktketens en een paar groothandelsmarkten in het centrum en het noorden van Italië. Een klein deel van onze teelt, ongeveer 15%, zullen we exporteren naar andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk om al een eerste feedback van handelaren en consumenten over dit product van Italiaanse bodem te krijgen. Dat moet ons dan in staat stellen om op een adequate manier het project breder uit te rollen in 2023/24."

Het gebrek aan pigmentatie in het vruchtvlees zorgt voor de witte kleur van de schil en het vruchtvlees, maar de zaadjes zijn rood. "De teelt verschilt niet wezenlijk van die van de gewone rode aardbei, maar de maten zijn iets kleiner. Het fruit is wel iets kwetsbaarder en daardoor dus gevoeliger voor beurse plekken, vooral in de warmste periode (april-mei)."

Francesca Quinto, medeoprichtster van de Gentile Group, vult aan: "De vraag naar de witte aardbei komt vooral vanuit de horeca en banketbakkerijen, maar ook op de versmarkt lijkt de interesse groeiend. Het is geenszins de bedoeling om de rode aardbeien te vervangen, maar om het beschikbare aanbod van zachtfruit te verrijken. Naast Basilicata willen we de teelt ook in het noorden van Italië testen, want daar vindt precies een groot deel van de afzet plaats." 

Voor meer informatie:
Gentile Group
Via S. Valicenti, 6 
75025 Policoro (Mt) - Italië
Tel: +39 379 2280437 
[email protected]
gentilegroupitalia.it

Publicatiedatum: