Tholen - Bij EFP International is het Marokkaanse tomatenseizoen voorzichtig van start gegaan. "De vooruitzichten zijn veelbelovend. De Nederlandse belichte teelt is aanzienlijk lager, overal waar gestookt moet worden gaat de rem erop. Dat zou kansen moeten bieden voor het Marokkaanse seizoen", constateert Ruud Zwinkels.

"De prijzen van Hollandse tomaten, maar ook paprika's en komkommers liggen op een ongekend hoog niveau. Dat zorgt prijstechnisch ook voor een goede start van het Maroc-seizoen. De prijs van 10x500 gram troscherrytomaten ligt bijvoorbeeld op een niveau rond de 14 euro. Tegelijkertijd moet je je ook niet blindstaren op de verkoopprijs, want ook de kosten voor transport, pallets en verpakking zijn fors gestegen."

Over de beschikbaarheid van de Marokkaanse tomaten, maakt collega Danitsja Mulder zich geen zorgen. "EFP heeft relaties met Marokkaanse telers die teruggaan tot twaalf jaar geleden. Door er voor elkaar te zijn in goede en slechte tijden, kunnen we ook dit seizoen de continuïteit in aanvoer garanderen. We verwachten dan ook een goed jaar, zowel kwalitatief gezien als de stabiliteit in de aanvoer. Traditiegetrouw loopt het Marokkaanse tomatenseizoen van oktober tot mei."

"Tegelijkertijd is het een spannend seizoen door al de onzekere factoren, maar daar heeft iedereen mee te maken. Een consument kan niet zomaar een paar euro meer betalen terwijl zijn kosten voor diesel en energie ook stijgen. Het is te hopen dat er daarom geen vacu├╝m ontstaat tussen de kost- en verkoopprijs. De verwachting is wel dat consumenten groenten en fruit blijven eten, maar door de inflatie kan het bijvoorbeeld wel zo zijn dat mensen wat minder vaak uit eten gaan."

Het Marokkaanse tomatenassortiment bestaat bij EFP uit losse tomaten, (tros)cherrytomaten en cherrypruimtomaten, zowel los als verpakt. "Met de Marokkaanse tomaten heeft EFP door de jaren heen een goede naam opgebouwd. Alle landen die we bedienen bestellen in de winter wel Marokkaanse tomaten bij ons", vertelt Ruud. Hij ziet de Marokkaanse tomaten steeds meer aandeel winnen op de markt. "Een jaar of tien terug stond Spanje op tomatengebied nog op eenzame hoogte, inmiddels is Marokko een serieuze speler geworden."

EFP krijgt de Marokkaanse tomaten op twee manieren binnen, zowel met volle wagens vanuit Marokko naar Poeldijk als met tussenstap Perpignan. "We hebben daar onze eigen mensen zitten die de handel keuren en op het moment dat de tomaten goedgekeurd zijn, gaat er een EFP-sticker op. Hierdoor kunnen wij in Nederland een dag vooruit verkopen, dat ervaren onze klanten als een groot voordeel!"

Voor meer informatie:
Danitsja Mulder / Ruud Zwinkels 
EFP International
ABC Westland 451
2685 DE Poeldijk
danitsja@efpinternational.nl
ruud@efpinternational.nl

www.efpinternational.nl