Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkse teler exporteert tomaten naar Europa vanuit kas met aardwarmte

Een Turkse teler, die zijn tomatenteelt vorig jaar heeft opgestart in Sivas, is dit jaar begonnen met exporteren. Het bedrijf exporteert 90% van zijn teelt. Sami Aydin, voorzitter van de Board of Directors van het bedrijf, zegt, "Ondanks de kou van -30°C in de winter, is de oogst goed. Dit succes zal anderen aantrekken naar deze regio en laten ziet dat tomaten geteeld kunnen worden in koude regio's."

De teler maakt gebruik van aardwarmte in een kas van 4 hectare. De maandelijkse opbrengst is 150.000 kg, maar het doel is om dit naar 300.000 kg te verhogen komende zomer. De bedrijven hier hebben een totale oogst van 2,3 miljoen kg per jaar. 90% van de tomaten die hier geteeld worden, worden geëxporteerd naar Europese landen, zoals Duitsland, Nederland, Frankrijk, Polen en Roemenië.

Er waren zorgen over het idee van tomaten telen in Sivas, omdat SIvas bekendstaat om zijn koude weer. Aydin stelt dat zij in het eerste jaar die zorgen hebben weggenomen en zegt: "Ik hoop dat er nog een paar kassen zoals deze bijkomen in Sivas de komende jaren. We zullen ook nieuwe investeringen hebben. Ons land heeft teelt en export nodig. In die zin zijn wij trots om pionier te zijn. We voldoen aan de vraag van de consument in Sivas. We leveren onze producten snel. Ook de bewoners van Sivas eten de tomaten die geteeld worden in hun eigen woonplaats. We exporteren regelmatig naar Europa. We hebben geen probleem een markt te vinden voor onze producten. We hebben een goede start. Hopelijk zal het zo doorgaan."

Sami Aydin zegt tenslotte over de teelt: "Normaal gesproken worden zulke investeringen gedaan in warme regio's. Gebaseerd op ons experiment, komen wij tot de conclusie dat deze investeringen ook gedaan kunnen worden in de Centraal-Anatolische provincies en dat deze zelfs productiever kunnen zijn. We hebben ervaren dat het voldoende is als er een beetje zon is en de gewenste temperatuur binnen. De temperatuur, die overdag de 30ºC bereikt, doet de tomaat geen kwaad, ook al daalt die 's nachts tot 12 tot 15ºC. Integendeel zelfs, het geeft de tomaat zelfs de mogelijkheid om te ademen en levert een betere geur op. Omdat de luchtvochtigheid en temperatuur hoog zijn in de Egeïsche en Mediterrane gebieden, kan er niet worden geplant tussen juni en augustus. In deze regio kunnen we 12 maanden planten en oogsten. Dat is een groot voordeel. Omdat we verwarmen met aardwarmte, is onze bron stevig en efficiënt. We overwegen onze investeringen uit te breiden met de ervaring die we hebben opgedaan."

Bron: Aydinlik

Publicatiedatum: