Het wordt je droef te moede, alle berichten over stoppers en telers in (liquiditeits)problemen. Geen wonder, met een gasprijs die inmiddels bijna een jaar lang boven de 1 euro ligt. Dat is vandaag niet anders, sterker nog, na een voorzichtige daling afgelopen week loopt de prijs deze maandagochtend voorzichtig weer wat op. Op de TTF klimt deze vanochtend weer naar iets boven de anderhalve euro - de actuele prijzen vindt u hier.


Klik hier voor de actuele cijfers

Deze prijsstijging komt enigszins onverwacht, gezien de prognoses eind vorige week. Allicht zijn de verdere escalaties in het conflict tussen Rusland en Oekraïne, met een aanslag op de Krimbrug en raketaanslagen vanochtend in Kiev, debet.

'We kunnen niet iedereen helpen'
Voor ondernemers een waarschuwing: binnenkort mag dan meer duidelijk worden over eventuele steunmaatregelen, men moet er niet op rekenen dat iedereen op zijn wenken bediend zal gaan worden. ' We kunnen niet het hele bedrijfsleven helpen', aldus Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat.

Gasvoorraad vol
De gasvoorraden zijn ondertussen nog verder gevuld. Inmiddels voor 92.8 procent. T.o.v. de periode 2019-2021 ligt het landelijk gasverbruik dit jaar op weekbasis gemiddeld 38% lager. Cijfers worden bijgehouden door EZ op deze pagina.