Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deeltijdontslag en detachering als oplossing voor energiecrisis

De glastuinbouw(keten) zit in zeer zwaar weer. Veel ondernemers besluiten tot een wintersluiting of stoppen helemaal. Per 1 november 2022 kunnen ondernemers in het energie-intensieve mkb gebruikmaken van een aangekondigd aanvullend steunpakket. Toch vrezen veel tuinders voor de torenhoge energierekening deze winter. Zij kunnen dit steunpakket niet afwachten. Er zijn echter, zo weet Richard Ouwerling, jurist arbeidsrecht bij ABAB, voor werkgevers mogelijkheden in de personeelskosten te snijden, zonder daarbij mensen te ontslaan. In onderstaande licht hij dit nader toe.

Deeltijdontslag
De eerste optie is het verminderen van de uren van uw werknemers. Op deze manier kunt u uw personeelskosten drukken. Deeltijdontslag kan via het UWV of via een vaststellingsovereenkomst. U betaalt een gedeeltelijke transitievergoeding in ruil voor urenvermindering.  Voor de urenvermindering krijgt uw werknemer recht op WW. Eventueel kunt u een terugkeergarantie naar de oude arbeidsomvang afspreken. Voor oudere werknemers in de glastuinbouw is de seniorenregeling ook een alternatief. Deze regeling maakt het mogelijk dat een oudere werknemer 20% minder gaat werken met behoud van 90% van het loon. 

Detachering
Een andere oplossing is het collegiaal in- en uitlenen. Dit wordt de laatste jaren al veel gedaan in de branche en biedt zeker ook een oplossing voor de komende winter. Leg deze afspraken goed vast in een detacheringsovereenkomst. Een risico aan detachering is dat u als inlener (naast de uitlener) hoofdelijk aansprakelijk bent voor betaling van loon, loonbelasting en omzetbelasting voor de ingeleende werknemers. Er kan bovendien een ketenaansprakelijkheid volgen voor u als de uitlener als formele werkgever het loon niet betaalt. Andere risico’s zijn overgang van onderneming, toepasselijkheid van een andere cao en arbeidsvoorwaarden, arbeidsongeschiktheid of een bedrijfsongeval van de gedetacheerde werknemer. Tot slot hebben alle werkgevers die tegen een vergoeding arbeidskrachten ter beschikking stellen, een registratieplicht bij de Kamer van Koophandel. Voldoet u niet aan deze plicht, dan kan de Inspectie SZW u een boete opleggen. Deze boete bedraagt maar liefst € 8.000 voor de eerste tien uitgeleende werknemers.

Meer informatie of advies?
Heeft u vragen over deeltijdontslag of detachering? Neem contact op met Richard Ouwerling, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Richard een e-mail.

Publicatiedatum: