Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe inzichten uit gewasplanningsplatform brengen tomatenteler recordproductie

Tholen – De Duitse teler Gartenbau Drechsler besloot dit jaar een reguliere teelt te doen. Met nog vastliggende energiecontracten was dat mogelijk. Komend seizoen starten de telers een nieuwe, onbelichte teelt mogelijk wel later. Inzichten uit ProJoules, een modelgebaseerd gewasplanningsplatform, kunnen dan ook helpen zuiniger te telen, verwacht teler Christoph Schmidt.

Dit jaar maakte hij in Abenberg voor het eerst gebruik van het platform. Het gebruik van het platform valt samen met het eerste jaar van Christoph als teler bij het Zuidoost-Duitse bedrijf, dat ook in Neurenberg een teeltlocatie heeft. “Ik heb hier tot vorig jaar, tot mijn afstuderen, als bijbaan gewerkt. Ik heb informatietechnologie gestudeerd. Dat betekent veel computerwerk. In mijn nieuwe baan, waarin in afgelopen najaar ben gestart, kan ik de teeltpraktijk mooi met computerwerk combineren.”

Overzicht
Op de locatie in Abenberg bouwde Drechsler in 2018 5 hectare kas. De kas bestaat uit 6 afdelingen, waarin verschillende soorten tomaten geteeld worden. Op de andere locatie telen de telers ook komkommers en aubergines. “In Abenberg waren er grotere percelen te vinden om een nieuwe, moderne kas op te bouwen”, legt Christoph de keuze uit van zijn werkgever Christian Drechsler. “Samen regelen wij de teelt en arbeid op deze locatie. Ik ben er altijd, Christian regelt ook op de andere locatie.”

Via teeltadviseur Willem van Dijk kregen de Duitse telers de tip eens naar het ProJoules-platform te kijken. “De afgelopen jaren maakten we al gebruik van Excelsheets. Die waren prima, maar in het platform van ProJoules zie je alles heel makkelijk in één oogopslag. Het dashboard geeft een fijn overzicht. Ook hoef ik zelf geen grafieken meer te maken. Dat helpt me enorm.”

Verschillende kasklimaten
De telers telen op perliet verschillende soorten tomaten. Trostomaten, cocktailtomaten, pruimtomaten en drie kleuren snacktomaten voor in een kleurenmix. “In vier klimaatzones is het klimaat ingericht op het telen van de grotere formaten tomaten. Twee klimaatzones zijn ingericht voor de teelt van snacktomaten. Het grootste verschil in kasklimaat zit hem in de grotere verschillen tussen dag- en nachttemperatuur die we gebruiken bij de teelt van snacktomaten.”

De zomer van 2022 was vrij extreem met langdurig veel zon en hoge temperaturen. Regen viel er maar weinig. “Onze regenopslagen raakten leeg. Een deel van ons water hebben we hierdoor uit andere bronnen moeten halen. Ook in de zomer van 2018 was dat het geval.”

Coating
Door het gebruik van ProJoules hadden de telers goed zicht op de hoeveelheid instraling in joules. Het model van ProJoules is gericht op de totale hoeveelheid licht in de kas op plantniveau. “In de zomer zie je als gevolg van veel licht plantstress ontstaan. Door onze data van vorig jaar in ProJoules in te voeren konden we dit jaar veel beter zien wanneer er stress zou gaan ontstaan. Daarop hebben we vervolgens coating aangebracht.”

De telers gebruikten niet eerder een coating op hun kas. “We hadden ook geen inzicht om te weten wanneer we coating precies aan moesten brengen.” Met de inzet van ProJoules kregen de telers die inzichten wel. Tussen week 26 en week 33 zat er coating op het kasdek. “Het was daarna duidelijk te zien dat we in de zomerweken een betere productie haalden dan voorheen.” Aan het eind van week 36 lagen de telers drie kilo boven de productie van 2021.

Productierecord
Als gevolg van plantstress hadden de telers in het verleden regelmatig last van neusrot. “Bij een calciumtekort zagen we dit probleem in de pruimtomaten veel terugkomen bij veel zon in de zomer.” Dit jaar bleef neusrot nagenoeg uit. “Dat is écht een groot verschil met andere jaren.”

De huidige teelt verwachten de telers tot ongeveer week 40 door te zetten. Dan hoopt Christoph zelfs vier of vijf kilo boven de productie van vorig jaar uit te komen. Met behulp van het model heeft de teler zicht op wat hij nog kan gaan oogsten. “Ook in de snacktomaten stevenen we af op een record. Hier zitten we nu twee kilo boven ons record.”

Energiezuinig
Voor volgend seizoen is het nog even spannend wanneer een nieuwe teelt aangeplant gaat worden. Normaal altijd zo’n twee weken voor kerst, maar de energiecrisis maakt de telers voorzichtig. Een beslissing over de exacte startdatum moeten ze nog maken. Zeker is wel dat er extra focus komt op energiezuinig telen. “Daarvoor kunnen we de inzichten uit ProJoules zeker inzetten.”

Met de inzichten die hij nu al uit het platform haalt is Christoph zeer tevreden, net als over de communicatie. “Omdat het een nieuw platform, waarin ook nog steeds verbeteringen doorgevoerd worden, is communicatie heel belangrijk voor mij. Het team van ProJoules is altijd goed bereikbaar. Ook als ik ideeën aandraag, staan zij daarvoor open. Dat is fijn.”

Komend seizoen wil Christoph nog meer klimaat- en waterdata invoeren om een compleet overzicht van de gehele teelt in het portal te hebben. Dat hij die data zelf in moet voeren, zoals ook in het huidige platform ook het geval is, is voor hem geen probleem. “Voor elk ras kost het mij vijf tot tien minuten per week. De tijd die ik erin steek vind ik het echter dubbel en dwars waard als ik zie wat het voor onze productie doet en welke inzichten ik nu krijg.”

Voor meer informatie:
ProJoules
info@projoules.com
www.projoules.com 

Garbenbau Drechsler
www.drechsler-gartenbau.de