Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Datagedreven komkommerteelt bij veredelaar levert meer dan 400 stuks op

Op 16 november 2021 werd de eerste hogedraad komkommerteelt in de datagedreven kas van het groentezadenbedrijf van BASF in
’s-Gravenzande aangeplant. De kas is uitgerust met ca. 340 umol LED lampen van Signify. De tweede en derde teelt werden respectievelijk 2 maart 2022 en 15 juni 2022 geplant.

Vandaag, maandag 26 september, zal de grens van 400 komkommers, met een gemiddeld vruchtgewicht van ca. 385 gram overschreden worden. De geplande einddatum van de derde teelt is 3 oktober 2022. De productie komt nog een stukje hoger uit dan berekend in het model van het BASF-komkommerteam. Dat model werd gebruikt om de potentie te bepalen op basis van de verwachte hoeveelheid zonlicht en kunstlicht bij elkaar. Een van de redenen voor de hogere productie is de hogere efficiëntie dan in het oorspronkelijke plan in grammen per mol licht. Een tweede reden is de mooie zomer met ca. 40.000 joules meer zonlicht dan gebruikelijk. 

Naast Hi Light F1, het hoofdras in alle drie de teelten, werd een groot arsenaal aan nieuwe Nunhems hybriden getest. De komkommers werden op basis van de Plant Empowerment principes geteeld. Een aantal telers heeft BASF in deze teelt technisch ondersteund. Er werd geen standaard dunmethode gebruikt om de planten in balans te houden. Iedere week werd gekeken naar de bladafsplitsing en daarop werd bepaald hoe te dunnen. Ook werd op basis van plantregistratie bepaald hoeveel blad er per week geknipt moest worden voor een optimale balans in het gewas.

Op 9  november organiseert  het BASF komkommerteam een komkommer-event en een van de onderwerpen is datagedreven teelt is. Tijdens deze bijeenkomst zullen meer details over deze proef besproken worden.   

Voor meer informatie:  
BASF Vegetable Seeds
www.nunhems.nl   

Publicatiedatum: