Tholen - "Toen ik vorige week mijn Nederlandse klanten bezocht, werd me meteen duidelijk dat er een enorme interesse is in tomaten, wat ik zelf ook al verwacht had. Veel klanten zijn zelf ook in Spanje op zoek, omdat er weinig Nederlandse tomaten beschikbaar zullen zijn in het winterseizoen", vertelt Kees Havenaar van Frutas Luna. "Wat wij hier horen is dat er ongeveer 15% meer tomaten zijn geplant dan vorig jaar, maar helaas weet ik de verdeling per teelt niet. Dit lijkt in principe best veel, maar in de afgelopen vijf jaar werd er eigenlijk steeds minder aangeplant, dus deze verhoging van 15% zorgt er niet meteen voor dat er een overschot aan tomaten gaat komen."

Geen seizoensprijzen afgegeven
"Er was veel vraag naar komkommers vorig seizoen. Dit was één van de betere jaren, dus er is hierdoor ook meer geplant, maar dit lijkt niet bijzonder veel", vervolgt de Nederlandse exporteur die al jarenlang in Almeria werkt. "Iedereen is het erover eens dat er vooral veel belangstelling gaat komen voor tomaten en komkommers. Er worden geen seizoensprijzen afgegeven, althans niet voor grote hoeveelheden en dat maakt wel dat het een spannende tijd gaat worden. Vandaar waarschijnlijk ook de onzekerheid en vragen van onze Nederlandse klanten."

"Wij hebben het idee dat er minder courgettes zijn aangeplant. Ook zullen de courgettes later op de markt komen, omdat veel telers bang zijn voor het New Delhi-virus dat vooral in de vroege teelt voorkomt. Ook de aubergines zullen iets later gaan komen, het Spaanse aubergine-areaal is ongeveer gelijk gebleven. De geruchten zijn dat er waarschijnlijk meer pepers gaan komen, en misschien iets minder Palermo, omdat deze niet echt een goed seizoen hebben gehad." 

Meer gekke seizoenen achter de rug
"Wat er in Nederland gebeurt en gaat gebeuren is voor iedereen wel duidelijk. Het ziet ernaar uit dat alles alleen maar duurder gaat worden. Maar we hebben natuurlijk geen glazen bol waar we in kunnen kijken. We hebben nu meerdere gekke seizoenen achter de rug. Iedereen was erg negatief tijdens Corona en ook vanwege de Brexit, maar achteraf gezien was dat ook niet nodig geweest. Op dit moment wordt er gedacht dat het een topjaar zou kunnen worden voor Spanje, maar het zou ook wel eens te duur kunnen worden voor de afnemer en consument, waardoor de vraag zal gaan tegenvallen."

"Men maakt zich helaas vooral zorgen om de hoge energierekening in de winter, en of er nog wel voldoende budget overblijft voor het aankopen van verse groenten en fruit. Over twee weken begint Fruit Attraction in Madrid, en iedereen weet nu al wat het gesprek van de dag gaat worden. Maar nogmaals, we hebben geen glazen bol. Eén ding is zeker, het gaat weer leuk worden, zeker als er een koude winter en/of een koud voorjaar in Nederland gaat komen. Wij hebben er in ieder geval zin in, en Frutas Luna is er weer klaar voor", besluit Kees.

Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34 950178653 
kees@frutasluna.com  
www.frutasluna.com