Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom een spouwscherm?

Tholen - Doek en Draad laat de laatste tijd van zich horen in de Verenigde Staten en Canada onder de naam Screen4Seasons. Het Nederlandse bedrijf is er aan het pionieren met spouwscherm-installaties, twee doeken in één installatie. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen hiervan? Gerdo Wennekers, operationeel manager bij Doek en Draad, geeft uitleg.

Wat is het?
“Een spouwscherminstallatie bestaat dus uit twee schermdoeken in een scherminstallatie. Tussen de doeken zit een klein beetje ruimte zodat je een spouw krijgt. In die spouw zit stilstaande lucht en dat zorgt voor isolatie.”

Een dubbel scherm bespaart energie en is al een tijdje een bekend begrip in markten waar glastuinbouw gemeengoed is, maar voor veel telers is het investeren in een dubbel scherm echter nog wel een stap te ver. Redenen kunnen de hogere investeringskosten zijn, maar zeker ook de bijkomende praktische installatieproblemen bij toepassing in een bestaande kas, als in de huidige constructie nog geen rekening is gehouden met een tweede schermdoek.

Toch durfde een Nederlandse komkommerteler al enige tijd terug de stap te zetten. Zijn casus werd onder meer tijdens de viering van tien jaar Het Nieuwe Telen uitgelicht. Bekijk hier de presentatie van tijdens die studiedag: www.kasalsenergiebron.nl 

“Onlangs hebben we ook nog een spouwinstallatie verkocht aan een bedrijf in Bleiswijk waar we reeds mee aan de slag zijn gegaan,” zegt Gerdo. 

Energiebesparend
Een van de redenen om een spouwinstallatie te plaatsen die al helemaal nu, in tijden van de energiecrisis van toepassing is, is het feit dat het je zoals al genoemd flink wat kan besparen.

“Met een dubbel scherm kun je extra energie besparen zonder nadelen zoals luchtbeweging tussen de doeken waardoor je extra maatregelen moet treffen voor temperatuurverschillen. Een nieuw spouwscherm maakt dit mogelijk,” zegt de operationeel manager.

“In Bleiswijk heeft de kas een oppervlakte van 7,2 hectare en met de spouwscherm kunnen ze daar redelijk op de warmte besparen. Sowieso 15% op energie,” aldus Gerdo.

Installatie
Een andere reden is dat de installatie ruimtebesparend is, aangezien het twee doeken in een installatie zet, in plaats van twee verschillende installaties. Zo is het ook nog eens goedkoper om te installeren.

“In sommige kassen kun je ook geen twee installaties kwijt. Dan is dit een goed alternatief om toch energiebesparing te pakken.” Gerdo wijst er ook op dat bestaande scherminstallaties in kassen aangepast kunnen worden zodat er een dubbel scherm geplaatst kan worden.

Behalve het besparen op de installatie in termen van de hoeveelheid installaties is er nog een punt van belang bij Doek en Draad, de installatie snelheid. “We zijn ook continu aan het doorontwikkelen. Als we denken: 'Er kan nog iets beter', dan passen wij dat aan. De montage snelheid is natuurlijk altijd belangrijk voor de prijs, hoe sneller monteren, hoe goedkoper voor de klant. Daar focussen we ook veel op.”

Screen4Seasons
Niet alleen in Nederland is Doek en Draad dus actief, maar ook veel in de Verenigde Staten en Canada waar de interesse in spouwschermen al flink is toegenomen. Alleen gaan ze hier dus te werk onder de naam Screen4Seasons.

“We doen ons best daar en kijken of we met Nederlandse partners het spouwscherm kunnen verkopen. We zijn in ieder geval erg blij met de internationale aandacht voor spouwschermen,” zegt Gerdo.

Voor meer informatie:
Gerdo Wennekers
Doek en Draad
Buijs Ballotstraat 6
2693 BE 's-Gravenzande
[email protected] 
www.doekendraad.nl 

Screen4seasons
[email protected] 
www.screen4seasons.nl